Foto: EPA-EFE/Kai Foersterling,Amer Ghazzal / Shutterstock Editorial / Profimedia,EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Španija je ove nedelje zabeležila rekordne temperature, a predviđa se da će oblast italijanskih Alpa dostići i do 15 stepeni iznad sezonskog proseka u narednim danima, jer veliki deo Evrope doživljava abnomalno topao početak Nove godine, prenosi Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

U Bilbau, na severu Španije, temperatura je dostigla 24,7 stepeni Celzijusa što je visok nivo koji je zabeležen od početka vođenja evidencije 1947. godine. U Segoviji, u blizini Madrida, zabeleženo je 22,7 stepeni Celzijusa, najviše od 1920. godine, a obližnja Avila je dostigla 20,2 stepeni Celzijusa, što je najviši nivo od 1983. godine.

„Ove visoke temperature nisu normalne. Ovo su tepmerature koje biste inače videli u aprilu“, rekao je Ruben del Kampo, portparol državne meterološke agencije AEMET.

On je toplo vreme na kaju godine pripisao masi vrućeg vazduha iznad Španije u kombinaciji sa visokim pritiskom, prenosi Gardijan.

„To je normalna pojava koju vidimo, ali ono što je čudno ovog puta su visoke temperature koje vidimo“, dodaje.

Naučnici su dugo predviđali da će klimatska kriza i globalno zagrevanje dovesti do češćih ekstremnih vremenskih prilika iako se nasumični ekstremni događaji dešavaju prirodno.

Anticiklon visokog pritiska pomerio se na Franusku i Italiju, a alpski spasioci su upozorili na opasnost od lavina.

Foto: Maureen McLean / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Trenutno je oko 15 stepeni Celzijusa u oblastima Alpa na nadmorskoj visini od 1600 metara i ne pada na nulu ispod 4000 metara. Noću se čak nije ni smrzavalo – temperatura nije pala ispod 10 stepeni, a to je veoma neobično“, rekao je Luka Merkali, meteorolog.

Predviđa se da će se toplo vreme u italijanskim skijalištima zadržati do 3. januara.

Italijanska alpska spasilačka služba je savetovala skijaše da redovno proveravaju vremenske biltene zbog rizika od lavina.

Foto: Amer Ghazzal / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Povišena temperatura u kombinaciji sa jakim vetrovima stvara uslove za lavine“, rekao je Merkali.

U ostatku Italije je takođe veoma toplo veme, sa najvišom teperaturom koja se očekuje danas u Rimu od 18 stepeni i oko 22 stepena u sicijalijanskom gradu Kataniji do sredine sledeće nedelje.

BONUS VIDEO: Australija dočekala Novu godinu spektakularnim vatrometom u Sidneju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare