Sirija
Foto:EPA-EFE/YAHYA NEMAH

U akciji specijalnih američkih vojnih jedinica poginuo je Abu Ibrahim al-Hašimi al-Kurejšij jedan od najtraženijih terorista na svetu, jedan od vođa Islamske države, povrdio je američki predsednik Džozef Bajden.

U akciji je ubijeno 13 ljudi, uključujući šestoro dece i četiri žene. Akcija je trajala dva sata i odigrala se u kući koju su držani pobunjenici u sirijskoj provinciji Idlib.

Pročitajte još:

Do akcije je došlo usled napora ISIS-a da ponovno oživi. Nedavno je sproveo niz napada u regiji, uključujući 10-dnevni napad krajem prošlog meseca kako bi se zauzeo zatvor u toj pokrajini.

„Američki specijalci sleteli su helikopterima i napali kuću u Siriji, u delu koji je pod kontrolom pobunjenika, sukobljavajući se dva sata s naoružanim ljudima“, rekli su svedoci.

Stanovnici su opisali kontinuiranu pucnjavu i eksplozije koje su potresle grad Atmeh u blizini turske granice, područje prošarano kampovima za interno raseljene osobe iz građanskog rata u Siriji.

Džozef Bajden rekao je kako američka vojska nije pretrpela gubitke.

„Zahvaljujući veštini i hrabrosti naših oružanih snaga, sa bojnog bolja smo uklonili lidera ISIS-a Abua Ibrahima al-Hašimija al-Kurašija. Svi vojnici koji su učestvovali u akciji, vratili su se u bazu bezbedno“, naveo je Bajden.

Dodao je da je akcija sprovedena po njegovom naređenju.

Zahvaljujući veštini i hrabrosti naših oružanih snaga, uklonili smo sa bojnog polja Abu Ibrahima al-Hašimija al-Kurejšija“, rekao je Bajden.

Sa druge strane, neimenovani visoki zvaničnik američke administracije rekao je za Rojters da se vođa terorista sam razneo, ubivši sebe i svoju porodicu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar