Na društvenim mrežama se šire snimci festivala Burning Man, koji su Amerikanci nazvali „nacionalnom katastrofom” nakon što je u pustinji zbog nastale kiše i blata preminula jedna osoba, dok je 73.000 posetilaca zarobljeno.

„Haos je, pada kiša celu noć, prestala je možda pre sat vremena. I niko nikuda ne ide. Toaleti su poplavljeni, a niko ne može da ih prazni… Ovo blato je tako lepljivo, specifično je. Čizme su ti duplo teže. Ovo je nacionalna katastrofa“, objasnio je jedan od posetilaca.

Kreću se samo vozila hitne pomoći

Podsetimo, na desetine hiljada posetilaca festivala Burning Man zarobljeno u pustinji Blek Rok u Nevadi u kojoj kiša ne prestaje da pada.

Prema pisanju američkih medija, posetiocima je rečeno da ostanu u kampovima i čuvaju hranu i vodu nakon što je kiša pretvorila ceo festival u gomilu blata.

„Kretanje je dozvoljeno samo vozilima hitne pomoći. Ako ste u Blek Rok Sitiju, sklonite se i ostanite bezbedni“, rekli su organizatori i dodali da bi evakuacija mogla da potraje.

U Nevadi se očekuje još sedam inča kiše između subote i nedelje, a ne očekuje se da će se uslovi dovoljno poboljšati da bi omogućili kretanje vozila.

Inače, zbog vanrednih vremenskih uslova, došlo je i do problema sa pražnjenjem toaleta postavljenih u festivalskom kampu. Takođe, kod velikog broja posetilaca su uočeni znakovi hipotermije.

@itsmechelsealeigh Party is back and people are moving, roads are drying, walk paths have formed. Still a lot of work to do but the silence is gone ☺️❤️‍🔥☺️❤️‍🔥 #burningman #theburn #fuckyourburn #rainingman #rainman #mudman #flooding #rain ♬ original sound – Chelsea Leigh

Veliki broj posetilaca nema signal ni na mobilnim telefonima.

#related-news_0

Festival je trebalo da traje do ponedeljka, ali se do nedelje predviđa još padavina, pa se ne zna šta će biti sa festivalom i posetiocima. Program je za sada zaustavljen.

Ovo nije jedini problem sa kojim se ovaj festival suočio, jer je tokom prvih dana ovu oblast pogodio uragan Hilari.

Podsetimo, festival Burning Man se tradicionalno održava krajem svakog leta u pustinji Blek Rok u Nevadi. Svake godine tamo niče improvizovani grad – postavljaju se kampovi, ulice daju imena i sve nestaje kada se festival završi. Kulminacija festivala je paljenje ogromne skulpture koja za posetioce simbolizuje katarzu, a u petak je kiša počela da pada neposredno pre početka ceremonije. Od učesnika se očekuje da svojom umetničkom aktivnošću doprinesu estetici festivala.

BONUS VIDEO Superćelijska oluja protutnjala Srbijom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare