Foto: Shutterstock

Nova generacija milijardera više je svojeg bogatstva pribavila nasleđivanjem od preminulih rođaka nego sopstvenim radom i preduzetništvom, pokazalo je istraživanje švajcarske banke koja posluje s mnogim superbogatašima.

Od 137 ljudi koji su u 12 meseci, zaključno s aprilom, postali milijarderi, njih 53 nasledilo je ukupno 150,8 milijardi dolara od svoje porodice. To je više od 140,7 milijardi koliko iznosi bogatstvo 84 milijardera koji su u istom vremenskom periodu sami zaradili svoj novac, piše Jutarnji list.

Banka je rekla da je to prvi put otkako objavljuje svoje godišnje izveštaje o bogatstvu najbogatijih 0,00004 odsto društva da je „sledeća generacija milijardera akumulirala više bogatstva kroz nasleđe nego kroz preduzetništvo“.

Foto: Shutterstock

Bendžamin Kavali, šef strateških klijenata u „UBS Global Wealth Managementu“, rekao je: „Očekujemo da će ovo postati još izraženije u sledećih 20 godina, budući da će više od 1.000 milijardera svojoj deci ostaviti procenjenih 5,2 milijarde dolara“.

U izveštaju se navodi da se „sve veći značaj ovih porodica može videti u svim većim geografskim regijama“. U Aziji i na Pacifiku, prosečno bogatstvo naslednika iznosilo je dve milijarde dolara u poređenju sa 1,6 milijardi dolara koliko iznosi prosečno bogatstvo bogataša preduzetnika. U Americi su naslednici „teški“ 2,2 milijarde dolara, što je više od 1,5 milijardi dolara bogataša preduzetnika. U Evropi, Bliskom istoku i Africi (EMEA), prosečno bogatstvo naslednika iznosi 4,4 milijarde dolara – dvostruko više od 2,2 milijarde dolara preduzetnika.

Ovaj izveštaj stiže u vreme sve češćih javnih rasprava o tome da li je potrebno da se veći porez na nasledstvo iskoristi za plaćanje javnih usluga i pomoći porodicama koje se bore da sa sve višim troškovima života.

Foto: YILMAZ SAVAS KANDAG / Alamy / Alamy / Profimedia

Džeremi Hant, britanski ministar finansija, bio je pod pritiskom nekih u svojoj stranci da najavi smanjenje poreza na nasledstvo u svom jesenjem izveštaju prošle nedelje. Ostavio je nepromenjen porez od 40 odsto na nasleđene nekretnine vredne više od 325.000 funti. Porez utiče na manje od četii odsto najbogatijih porodica u Velikoj Britaniji.

Sveukupno, broj milijardera širom sveta porastao je za sedam odsto na 2.544, a njihovo zajedničko bogatstvo poraslo je za devet odsto na 12 milijardi dolara, objavio je UBS. To je otprilike četiri puta više od BDP-a Ujedinjenog Kraljevstva.

Pročitajte još...

U izveštaju se navodi da je ogromno bogatstvo koje je već preneseno na sledeću generaciju „samo vrh ledenog brega“.

„Kako sve veći broj prvih tajkuna stari, tako odgovornost počinje da prelazi na njihove naslednike, kreirajući potencijalne buduće višegeneracijske porodice milijardera“, rekao je UBS. „Ova velika primopredaja bogatstva dugo se očekivala, a UBS-ov izveštaj za 2023. pokazuje da je proces u toku i da dobija zamah“.

U izvešću se navodi i ovo: „Tokom sledećih 20 do 30 godina, više od 1.000 današnjih milijardera verovatno će svojim naslednicima ostaviti više od 5,2 milijarde dolara. Kako da izračunamo ovaj broj? Jednostavno zbrajanjem bogatstva 1.023 milijardera koji danas imaju 70 ili više godina. Gledajući dugoročno, izuzetno bogatstvo proizašlo iz procvata preduzetničke aktivnosti od 1990-ih postavilo je temelj za buduće generacije porodice milijardera“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar