Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/GAVRIIL GRIGOROV/ SERGEY KOZLOV/SPUTNIK/KREMLIN, Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

Video na kojem se ruski predsednik Vladimir Putin okreće leđima ministru odbrane Sergeju Šojguu postao je viralan na društvenim mrežama i ponovo podstakao spekulacije o zategnutim odnosima u ruskom vrhu.

Putin i Šojgu su u ponedeljak posetili moskovsku bolnicu Višnjevski i uručivali medalje vojnicima koji su ranjeni u ratu protiv Ukrajine. Sudeći po Putinovom ponašanju, čini se da je i on razočaran učinkom ruske vojske u Ukrajini i da više ne oseća naklonost prema Šojguu, piše Index.hr.

Naime, dok se Šojgu postavljao na jednu stranu ranjenih vojnika, Putin je „marširao“ i okrenuo leđa svom ministru.

Takođe, u jednom trenutku je Šojgu u jednom trenutku krenuo ka Putinu da mu nešto kaže, ali ga je ruski lider ignorisao i ostao da mu stoji leđima okrenut.

„Ne morate da budete stručnjak za govor tela da biste razumeli šta Putin trenutno misli o svom ministru odbrane Sergeju Šojguu“, napisao je na Tviteru kijevski spoljnopolitički analitičar Džimi Rašton uz video koji je već pregledan više od pola miliona puta.

Pročitajte još:

Inače, tokom invazije više puta je pominjano da su odnosi u ruskom državnom vrhu narušeni i da Šojgu više ne uživa isto poverenje kao ranije kod ruskog lidera. Čak je i američki Institut za proučavanje rata (ISW) više puta pisao da bi Putin mogao da iskoristi svog ministra kao „žrtvenog jarca“, odnosno da ga proglasi krivim za ruske neuspehe u Ukrajini.

Kada je Putin postao predsednik 2000. godine, Šojgu je bio jedan od retkih ljudi u svom najužem krugu koji nije došao iz predsednikovog rodnog grada Sankt Peterburga, niti je služio u ruskim bezbednosnim službama.

Šojgu je rođen u malom gradu blizu mongolske granice. Majka mu je bila Ukrajinka, a otac Tuvanac, odnosno pripadnik etničke grupe u Sibiru. Nakon raspada SSSR-a postao je ministar za vanredne situacije 1990-ih, na toj funkciji je bio do 2012. godine. Tada je imenovan za ministra odbrane, iako je, uprkos broju medalja koje nosi, imao bez vojnog iskustva.

BONUS VIDEO Trenutak eksplozije Nove Kahovke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar