Sve češći napadi ukrajinskih dronova na Moskvu i rusku flotu na Crnom moru, ozbiljno su iznervirali ruskog predsednika Vladimira Putina koji je rešio da povuče nesvakidašnji potez - započne samostalnu proizvodnju dronova Šahed, koje je Rusija do sada uvozila iz Irana. Ova odluka ruskog lidera mogla bi da dovede do toga da Rusija udvostruči, a pre svega ojača sve već prilično brutalne napade na ukrajinske gradove.

Naime, kako se navodi u tajnim dokumentima u čiji je posed došao Vašington post, Moskva razvija hiljade bespilotnih letelica iranskog dizajna u velikoj tajnoj vojnoj bazi.

Reč je o pogonu Alabuga u Tatarstanu, koji se nalazi oko 800 kilometara istočno od Moskve, a u kom inžinjeri pokušavaju da proizvedu oko 6.000 nadograđenih bespilotnih letelica.

Foto: Kyrylo Chubotin / Zuma Press / Profimedia

Krajnji cilj je da oni budu proizvedeni najkasnije do 2025. godine, ali se pretpostavlja će da zbog toga što je Putin uložio ogromna sredstva u ovaj projekat, finalni proizvodi ugledati svetlost dana mnogo ranije.

Stručnjaci veruju da bi to moglo znači da će stotine dronova Šahed biti usmereno prema ukrajinskim ciljevima u isto vreme. To znači da će se broj dronova koji se koristi u na ukrajinske gradove, udesetostručiti, budući da se trenutno po udaru koristi oko desetak njih.

Dokumenti pokazuju da na proizvodnji dronova rade posebno obučeni inžinjeri, od kojih su nekima oduzeti pasoši kako bi se sprečilo njihovo napuštanje zemlje.

Oni međusobno koriste šifrovane nazive za projekat. Dronovi su tako ‘čamci‘, eksplozivi ‘branici‘, a Iran je ‘Irska‘ ili ‘Belorusija‘.

Foto:profimedia.rs

Ovaj program je bio strogo čuvana državna tajna uprkos tome što se odvijao u ogromnom prostoru veličine 14 fudbalskih igrališta.

Proizvodnja u drugoj fazi

Inače, proizvodnja se trenutno nalazi u drugoj fazi, a započeta je početkom ove godine tako što je tim inženjera obnavljao rastavljene bespilotne letelice iz Irana.

Sada oni sami proizvode karoserije vozila i opremaju ih iranskom elektronikom.

Foto:Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia/Shutterstock/:Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Takođe, rade i na unapređivanju uvezenih dronova koji su sada vodootporni. To se postiglo tako što su zamenjene nepouzdane kineske komponente.

Naredni cilj je da proizvedu ove modele prema višim standardima od originalnih Šaheda.

Plan je i da početkom iduće godine postrojenje počne sa izradom bespilotnih letelica koristeći ruske materijale i komponente.

Postoje problemi

Ipak, javili su se i određeni problemi. Program koji je registrovan pod kodnim nazivom ‘Project Boat‘ je prvobitno odložen od strane ruskog ministarstva odbrane, a do februara je više od pet nedelja kasnio s rasporedom.

Šahed

Kada je reč o logistici, ni tu ne ide sve po planu. Kad je tim organizovao kamione za prevoz prve isporuke dronova, otkrili su da nemaju viljuškara za utovar teških kutija.

Zatim su unajmili od lokalne firme, ali niko nije bio kvalifikovan za rukovanje njime.

Uprkos tome, Dejvid Olbrajt, bivši UN-ov inspektor za oružje smatra da bi Rusija mogla da pređe s povremenog lansiranja uvezenih Šaheda na redovnije napade sa stotinama njih, već do iduće godine.

Zašto Kijev strahuje od ovih dronova?

Iako je očigledno da problemi postoje, i da postoji realna mogućnost kašnjenja završetka projekta, Ukrajina i te kako ima razloga za strah.

Foto:Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia; profimedia.rs

Naime, neki od najbrutalnijih napada, u kojima je stradalo nebrojano mnogo civila, izvedeno je upravo ovim dronovima.

Pročitajte još:

Dakle, iranski dronovi su se pokazali veoma efikasnim tokom aktuelnih sukoba na teritoriji Ukrajine.

Kamikaza dron spada u kategoriju pametne (leteće) municije, gde se dron ispali, kruži i po uočavanju mete, obrušava se na istu. „Šahed-136“ ima dužinu od tri i po metra, raspon krila im je dva i po metra. Ukupna masa ovog drona kamikaze je 200 kilograma.

Dakle, jasno zbog čega Putin želi da proizvodnju ovih ubojitih dronova premesti u Rusiju, i time omogući svojim snagama da ih koristi u neograničenim količinama.

Ovo mu otvara još jednu mogućnost – da pojača brutalnost napada na Ukrajinu i time možda čak i promeni tok rata.

BONUS VIDEO Ukrajina dronom napala ruski brod

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar