Nakon što je bivši kineski lider Hu Đintao dramatično izbačen sa kongresa Komunističke partije u Pekingu prošle nedelje, pojavili su se novi snimci koji pokazuju šta se zapravo dogodilo pre incidenta.

Naime, vidi se da Li Džanšu, član Politbiroa, koji je sedeo sa Huove leve strane, u jednom trenutku oduzima fasciklu koja se nalazila ispred Đintaoa i razgovara sa njim. Zatim predsednik Si Đinping daje dugačka uputstva drugom čoveku koji kasnije pokušava da ubedi Hua da napusti kongres.

Nije trebalo dugo da se razviju različite teorije oko kontroverznog trenutka – po nekima je to bila namerna igra moći Si Đinpinga da pokaže da je Huova era, koja je bila vođena konsenzusom definitivno završena, dok su drugi sugerisali da bi razlog napuštanja kongresa mogao biti što je Hu je lošeg zdravlja, prenosi BBC.

Kineska zvanična novinska agencija Sinhua je kasnije na Tviteru objavila da je „Hu Đintao ispraćen iz sale jer se nije osećao dobro“, ali ta vest nije bila objavljena nigde u zemlji osim na pomenutoj društvenoj mreži. Podsećanja radi, Tviter je blokiran za korisnike u Kini.

U međuvremenu, mnogi se pitaju da li se u ovom slučaju radi o namernom političkom pozorištu. Za razliku od Hua, za čijeg se predsedavanja, između 2003. i 2013. Kina otvarala prema spoljnom svetu, Si sada predsedava zemljom koja je sve više izolovana.

Novi video, koji je snimio singapurski Channel Nevs Asia, ne opovrgava zvaničnu tvrdnju da je Hu Đintao bio bolestan, ali takođe sugeriše da je način na koji je rukovao dokumentom ispred sebe odigrao veliku ulogu u incidentu.

Još intrigantnije je bila činjenica da je Li Džanšu izgledao kao da namerava da pomogne Huu, ali ga je onda Vang Huning sa leve strane povukao nazad na svoje mesto. Na snimku se vidi kako Hu govori nešto ravnodušnom predsedniku Siju dok se ga ispraćali iz sale, a drugi muškarci koji su sedeli u istom redu nisu se ni okrenuli dok su ga izvodili.

„Nema razloga da stranka direktno ispred gospodina Hua stavi dokument koji nije smeo da pročita, posebno ne na tako visokom sastanku na kome su kamere uključene. Bila je to zaista neobična situacija. Niko to ne može da objasni dok ne bude više dokaza o tome šta je bilo u dosijeu ili šta je rečeno na licu mesta“, kaže Deng Juven, bivši urednik lista Komunističke partije Studi Times.

Ven-ti Sung, predavač na Australijskom nacionalnom univerzitetu, veruje da je novi snimak i dalje neuverljiv.

„U Kini se sve vrti oko reda, posebno na događajima visokog profila, a posebno u Sijevoj eri gde se sve kontroliše. Huov iznenadni odlazak nesumnjivo deluje čudno, pa su brojne glasine opravdane. Ali to ne znači da su spekulacije o čistkama nužno tačne“, kaže Ven-ti Sung.

Deng Juven dodaje da ponašanje drugih visokih zvaničnika – uključujući Huovog bivšeg zamenika Ven Điabaa – dovoljno govori o Kini predsednika Sija.

BONUS VIDEO: Kina lansirala rakete

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar