Hezbolah, Hamas, Huti Foto:SAID KHATIB / AFP / Profimedia/EPA-EFE/WAEL HAMZEH/EPA-EFE/YAHYA ARHAB/EPA/MOHAMMED SABER

Vazdušni napadi predvođeni Sjedinjenim Državama u četvrtak i petak na lokacije u Jemenu koje kontrolišu Huti oštetili su ili uništili oko 90 odsto pogođenih ciljeva, ali je grupa zadržala oko tri četvrtine svoje sposobnosti da ispaljuje rakete i dronove na brodove koji prolaze kroz Crveno more, izjavila su u subotu dva američka zvaničnika.

Procene štete su prve detaljne procene napada američkih i britanskih jurišnih aviona i ratnih brodova na skoro 30 lokacija u Jemenu, i one otkrivaju ozbiljne izazove sa kojima se suočava Bajdenova administracija i njeni saveznici dok pokušavaju da odvrate Hute koje podržava, da obezbede kritične brodske rute između Evrope i Azije i obuzdaju širenje regionalnog sukoba, piše Njujork tajms.

Visoki američki vojni oficir, general-potpukovnik Daglas Sims, direktor Zajedničkog štaba vojske, rekao je da su udari postigli svoj cilj da oštete sposobnost Huta da izvedu vrstu napada.

Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia/EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Ali, dva američka zvaničnika su upozorila da su, čak i nakon što su pogodili više od 60 ciljeva projektila i bespilotnih letelica sa više od 150 precizno navođene municije, udari oštetili ili uništili samo oko 20 do 30 odsto ofanzivnih sposobnosti Huta.

Dvojica američkih zvaničnika razgovarala su pod uslovom anonimnosti kako bi izneli interne vojne procene.

Foto: Maxar Technologies via AP

Pronalaženje meta Huta pokazuje se izazovnijim nego što se očekivalo. Američke i druge zapadne obaveštajne agencije poslednjih godina nisu potrošile značajno vreme ili resurse na prikupljanje podataka o lokaciji protivvazdušne odbrane Huta, komandnih čvorišta, skladišta municije i skladišta i proizvodnih objekata za bespilotne letelice i rakete, rekli su zvaničnici.

Sve se to promenilo nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i kopnene ofanzive izraelske vojske u Pojasu Gaze. Huti su napali komercijalne brodove koji prolaze kroz Crveno more u znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi, i rekli su da će nastaviti dok se Izrael ne povuče.

Huti Foto:EPA-EFE/OSAMAH YAHYA

Prvi talas američkih udara pogodio je 60 unapred planiranih ciljeva na 16 lokacija sa više od 100 precizno navođenih bombi i projektila. Otprilike 30 do 60 minuta nakon toga, izveden je drugi talas udara na još 12 ciljeva koje su analitičari identifikovali kao pretnju po avione i brodove.

Uprkos vatrenoj retorici i obećanjima da će biti odmazde, vojni odgovor Huta na napade je do sada bio prigušen: samo je jedna protivbrodska raketa bezopasno udarila u Crveno more, daleko od bilo kog plovila u prolazu, rekao je general Sims.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ali, general i dvojica američkih zvaničnika su rekli da se spremaju da Huti napadnu kada utvrde koliko im je vatrene moći ostalo i odluče o planu napada.

Jedan od dvojice američkih zvaničnika rekao je da se čini da su Huti iznutra podeljeni oko toga kako da odgovore.

„Očekivao bih da će pokušati neku vrstu odmazde. Ovde se jednostavno nećemo petljati“, rekao je general Sims u petak, dodajući da bi to bila greška.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar