Foto: Shutterstock

Javno tužilašvo Evropske unije (EPPO) objavilo je u utorak da je otkrilo najveću šemu prekogranične prevare s PDV-om koja je ikada istražena u EU, vrednu procenjenih 2,2 milijarde evra.

Istraga je počela u aprilu 2021. u Portugalu gde su vlasti istraživale kompaniju koja se bavi prodajom mobilnih telefona, tableta, slušalica i drugih elektronskih uređaja, zbog sumnje da je počinila poresku prevaru.

Portugalske vlasti su zatim prijavile slučaj EPPO-u nakon njegovog pokretanja u junu 2021. godine, uprkos početnoj istrazi koja je utvrdila da je sve u redu.

Ali dodatnim kopanjem ovog slučaja od strane evropskih tužilaca, analitičara finansijskih prevara, Evropola, ali i nacionalnih organa za sprovođenje zakona ubrzo su uspostavljene veze između portugalskih kompanija i blizu 9.000 drugih pravnih lica i više od 600 fizičkih lica.

Oni su se nalazili u većini zemalja EU, kao i u Albaniji, Kini, Mauricijusu, Srbiji, Singapuru, Švajcarskoj, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Državama.

Pretresi su obavljeni u šest zemalja članica EU sredinom oktobra, a u utorak je izvršeno dodatnih 200 pretresa u 14 drugih zemalja EU.

„Svi prikupljeni podaci se analiziraju, a istraga o organizovanim kriminalnim grupama koje stoje iza ove šeme se nastavlja. Procenjena šteta koja je istražena u okviru operacije Admiral trenutno iznosi 2,2 milijarde evra. Preduzete su mere za nadoknadu štete“, navodi se u saopštenju EPPO-a .

Prema agenciji EU, slučaj je vredan pažnje ne samo zbog svog obima, već i zbog „izuzetne složenosti lanca kompanija“.

„Ove aktivnosti ne bi bile moguće bez angažovanja nekoliko visokostručnih grupa organizovanog kriminala, od kojih svaka ima specifične uloge u celokupnoj šemi. Radeći transnacionalno, gotovo industrijskom logikom, godinama izbegavaju otkrivanje“, naveli su iz tužilaštva.

***

BONUS VIDEO: Velika akcija Europola, razbijen kokainski kartel

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar