AP Photo/Hatem Ali,AP Photo/Ariel Schalit

Skoro polovina municije vazduh-zemlja koju je Izrael koristio u Gazi u ratu sa Hamasom od 7. oktobra bila je nenavođena, inače poznata kao „glupe bombe“, prema novoj proceni američkih obaveštajnih službi. Ovo znači da Izrael od početka sukoba nasumično gađa Pojas Gaze, ne vodeći računa o civilnim žrtavama, pokazuje izveštaj Amerikanaca.

Procena, koju je sastavila Kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe i koju prenosi CNN, kaže da je oko 40-45 odsto od 29.000 municije vazduh-zemlja koje je Izrael koristio bilo nenavođeno. Ostalo je precizno navođena municija, navodi se u proceni.

Nenavođena municija je obično manje precizna i može predstavljati veću pretnju za civile, posebno u tako gusto naseljenom području kao što je Gaza. Stopa kojom Izrael koristi „glupe bombe“ može doprineti rastućem broju civilnih žrtava.

Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Leo Correa

U utorak je predsednik Amerike Džozef Bajden rekao da je Izrael bio odgovoran za „neselektivno bombardovanje“ u Gazi.

Upitan za komentar ove procene, portparol IDF-a Nir Dinar rekao je za CNN: „Ne bavimo se vrstom korišćene municije“.

Major Keren Hadžiof, portparol Izraela, rekao je da „kao vojska posvećena međunarodnom pravu i moralnom kodeksu ponašanja, posvećujemo ogromna sredstva da smanjimo štetu civilima koje je Hamas naterao da uđu u ulogu živog štita. Naš rat je protiv Hamasa, a ne protiv naroda Gaze“.

Ali, stručnjaci su za CNN rekli da, ako Izrael koristi nenavođenu municiju onim stopama za koje SAD veruju, to potkopava tvrdnje Izraelaca da pokušavaju da minimiziraju civilne žrtve.

Foto: Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

„Izuzetno sam iznenađen i zabrinut“, rekao je Brajan Kasner, bivši oficir za uklanjanje eksplozivnih sredstava (EOD) koji sada služi kao viši savetnik Amnesti International-a za krizne situacije za oružje i vojne operacije.

Rastući razdor između Izraela i SAD

Ovi navodi dolaze u izuzetno osetljivom trenutku u američko-izraelskim odnosima, jer se Bela kuća trudila da objasni Bajdenov komentar da je Izrael angažovan u „neselektivnom bombardovanju“, dok istovremeno tvrdi da Izrael pokušava da zaštiti civile.

Sve veći razdor između dve zemlje stvorio se oko toga kako izraelska vojska izvodi svoje operacije u Gazi u ratu protiv Hamasa, koji je pokrenula nakon što je Hamas 7. oktobra ubio više od 1.200 Izraelaca.

Bajden je rekao da Izrael gubi podršku međunarodne zajednice kako raste broj poginulih u Gazi, gde je više od 18.000 Palestinaca ubijeno u poslednja dva meseca, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas. SAD takođe postaju sve izolovanije na međunarodnom planu jer odbijaju da podrže pozive na prekid vatre u sukobu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Adel Hana

Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan počinje dvodnevno putovanje u Izrael, gde će se sastati sa premijerom Benjaminom Netanjahuom i tokom posete obaviti „izuzetno ozbiljne razgovore” sa izraelskim zvaničnicima, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi. Salivan će sa Izraelcima razgovarati o „naporima da budu hirurški i precizniji i da se smanji šteta po civile“, rekao je Kirbi.

Mark Garlasko, bivši vojni analitičar Ujedinjenih nacija i istražitelj ratnih zločina, rekao je da upotreba nenavođene municije u gusto naseljenom području kao što je Gaza u velikoj meri povećava šanse da meta bude propuštena i da su civili stradaju u tom procesu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Američki zvaničnik rekao je za CNN da SAD veruju da izraelska vojska koristi „glupe bombe“ u kombinaciji sa taktikom koja se zove „bombardovanje ronjenje“, što zvaničnik kaže da bombe čini preciznijim jer ih približava cilju.

Nije jasno koje vrste nenavođene municije Izraelci koriste, iako su stručnjaci primetili da izraelska vojska koristi bombe M117. Izraelsko vazduhoplovstvo objavilo je fotografije borbenih aviona naoružanih nečim što je ličilo na bombe M117 u oktobru, primetio je Kasner.

SAD su takođe obezbedile Izraelu nenavođenu municiju, uključujući 5.000 bombi Mk82, rekao je za CNN izvor upoznat sa nedavnim transferima oružja, potvrđujući izveštaj Volstrit žurnala. Ali SAD takođe obezbeđuju Izraelu sisteme koji mogu da transformišu te „glupe bombe“ u „pametne“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar