Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs; TANJUG/ VLADA CRNE GORE/ SLUŽBA ZA ODNOSE S JANOVŠĆU; EPA-EFE/Boris Pejovic; Shutterstock

Vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori okončani su pobedom Pokreta Evropa sad (PES) koji predvodi Milojko Spajić. Ipak, ukupno 24 mandata Evrope sad nisu dovoljni za samostalno formiranje vlasti, zbog čega će ova politička opcija sada morati da traži partnere među drugim strankama. Iako je PES ostvario pobedu, analitičari su pre samo nedelju dana predviđali mnogo bolji rezultat Spajićevog PES-a, a on je izostao zbog afere "kripto kralj", koja je Crnu Goru potresla samo par dana pred ključne izbore.

Spajić je kao nosilac liste Pokreta Evropa sad proglasio pobedu na parlamentarnim izborima, nakon što je njegova lista osvojila oko 26 odsto glasova, odnosno 24 mandata.

Na drugom mestu našla se lista okupljena oko Demokratske partije socijalista (DPS), koja je osvojila 21 mandat. U parlament ulaze i Demokratski front sa 13 mandata, Demokrate i URA – 11 mandata, Bošnjačka stranka šest mandata, Socijalistička narodna partija i Demos sa dva mandata, isto ima i Albanski forum, dok Albanska lista i Hrvatska građanska inicijativa (HGI) imaju po jedan.

Foto: SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia/TANJUG/ MEDIABIRO/VLADA CRNE GORE/ SLUŽBA ZA ODNOSE S JANOVŠĆU/REUTERS/Stevo Vasiljevic

Brojke pokazuju da iako pojedinačno najjača partija, PES ne može sam da formira vlast. A sve je moglo biti drugačije, da Spajić nije u samom finišu kampanje upleten u aferu „kripto kralj“. Šta se zapravo dogodilo?

Afera „kripto kralj“

Analitičari i predizborne ankete su još nakon predsedničkih izbora na kojima je zamenik predsedika PES-a Jakov Milatović odneo pobedu u drugu krugu, i to nad Milom Đukanovićem, predviđale da će se rast PES-a nastaviti.

Tada su podaci ukazivali na to da je PES najpopularnija politička opcija u Crnoj Gori, koja ima šanse da na izborima osvoji preko 30 odsto glasova i tako potvrdi svoju dominaciju na političkoj sceni.

PES jeste pobedio, ali sa znatno nižim rezultatom, a razlog se verovatno krije u aferi u kojoj je glavni akter Milojko Spajić.

Do Kvon Foto: EPA-EFE/Boris Pejovic

Naime, „kripto kralj“ Do Kvon, kog zbog prevare od 40 milijardi dolara potražuju Južna Koreja i Amerika, uhapšen je pre nekoliko meseci u Crnoj Gori.

On je od tada u pritvoru, a manje od nedelju dana pred parlamentarne izbore, u javnosti se pojavila informacija da Do Kvon piše pisma crnogorskim zvaničnicima, u kojima navodi da je imao kontakta sa Milojkom Spajićem.

Iako u početku niko ne komentariše pisma, premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović ubrzo potvrđuje da je pismo dobio i prosledio tužilaštvu. Ista koverta navodno je stigla i na adresu ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića.

Oni, potom, kažu da je Spajić ranije upozoravan „na neke stvari“, kao i da tužilaštvo preuzima slučaj Do Kvona.

Milojko Spajić Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

U tim trenucima, Abazović i Adžić dolaze iz iste partije, imaju državne funkcije i ceo državni aparat iza sebe i koriste ga za predizborni okršaj sa Spajićem.

Očekivano, on sve optužbe negira, ali ubrzo se odlazi korak dalje.

Adžić na konferenciji za medije kaže da se sve tajne kriju u laptopu Do Kvona, a jedna od njih je navodno finansiranje kampanje Spajića, i to od strane optuženog „kripto kralja“.

Mirna kampanja tada postaje burna, a Spajić usmerava resurse i energiju na odbranu od napada, koji mu u političkom smislu štete.

Milojko Spajić Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Toga su svesni njegovi protivnici, pa napade pojačavaju, dok podrška PES-u opada na izbornih 26 odsto.

Sve se zahuktava dva dana pred izbore, kada Spajić i Abazović ulaze u žestok javni sukob, zbog kog PES obećava da nikada neće pregovarati sa Abazovićevim Građanskim pokretom URA.

Tada je već premalo vremena za sanaciju štete i partije u takvoj atmosferi izlaze na izbore.

Epilog

Kako se završilo, sad je poznato. U nedelju je u Crnoj Gori zabeležena najmanja izlaznost na izbore od uvođenja višestranačja.

Partije su tokom celog dana apelovale na birače da ne apstiniraju, ali uzalud. Česti izbori, optužbe, prljave kampanje, dovele su do zamora.

POGLEDAJTE JOŠ:

Građani su frustrirani zbog političke situacije i u malom broju učestvuju u izbornom danu. Izlaznost je u nedelju bila 56,4 odsto, što niko nije očekivao.

To se odrazilo i na izborni rezultat, što je najviše pogodilo upravo Pokret Evropa sad i ostale veće partije. Ovakva situacija pogodovala je manjinskim partijama, od kojih su pojedine ušle u parlament.

BONUS VIDEO Crna Gora je glasala: Ko će u novu Vladu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar