Sergej Šojgu Foto:Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu upozorio je danas da će municija sa osiromašenim uranijumom, koju Velika Britanija planira da pošalje Ukrajini, ozbiljno negativno uticati na zdravlje ukrajinskih vojnika koji je budu koristili, kao što je to bio slučaj sa vojnicima NATO na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

On je u intervjuu za televiziju Rusija-1 na rekao da je NATO već koristio takvu municiju „tokom 1999. u interveniciji na Kosovu i Metohiji, u Srbiji “ i da su posledice njene upotrebe delimično ispitane.

Foto:Gavriil Grigorov/Kremlin Pool; Alexei Alexandrov; AP; Rodrigo Abd; AP; Vadim Belikov; AP; Leo Correa; Ap

„Bilo je posledica po zdravlje onih koji su koristili tu municiju. Bilo je ozbiljnih zdravstvenih stanja i ona su proučavana. Međutim, nisu ispitali kakav je efekat municija imala na one protiv kojih je bila korišćena“, dodao je ruski ministar, prenosi TASS.

Zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi ranije je rekla da će, pored isporuke borbenih tenkova „čelendžer 2“, Velika Britanija Kijevu isporučivati municiju, uključujući granate koje sadrže osiromašeni uranijum.

PROČITAJTE JOŠ:

Ruska ambasada u Londonu upozorila je britansku vladu da ne snabdeva Kijev takvom municijom.

Prema rečima ruskih diplomata, ovaj korak je prepun rizika za dalju eskalaciju sukoba.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu upozorio je juče da najava Velike Britanije da će Ukrajini obezbediti municiju sa osiromašenim uranijumom znači da je preostalo „sve manje koraka“ do nuklearnog sukoba.

BONUS VIDEO: Bakhmut – život ukrajinskih vojnika na prvoj liniji fronta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar