Viktor Orban Foto:Tanjug/Valeriy Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Mađarski premijer Viktor Orban je pisanim putem upoznao lidere Evropskog saveta sa iskustvima pregovora o miru u Ukrajini, prve faze mirovne misije i s planom Mađarske koji sadrži realnu procenu situacije i realne ciljeve, kao i odgovarajući raspored delovanja, izjavio je politički savetnik mađarskog premijera Balaš Orban.

„Ako Evropa želi mir i želi da ima odlučujuću reč u rešavanju rata i okončanju krvoprolića, onda se promena kursa mora razraditi i sprovesti sada“, rekao je Balaš Orban u intervjuu za „Mađar nemzet“.

Rusija Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Anton Shtuka

Mađarski premijer je, prema rečima njegovog savetnika, uputio liderima članica Evropske unije predloge o načinima rešavanja sukoba na osnovu ishoda njegove mirovne misije, tokom koje je od 2. jula do 11. jula posetio Ukrajinu, Rusiju, Kinu i SAD. Na pitanje da li je tu reč o Orbanovom planu kako se može postići mir, Balaš Orban je odgovorio: „Da, to je zapravo Orbanov plan, koji je sada na stolu svakog premijera EU“.

„Naš pristup se zasniva na realnoj proceni situacije, realnim ciljevima i odgovarajućem rasporedu“, rekao je savetnik predsednika mađarske vlade.

Prema njegovim rečima, ulogu Mađarske kao posrednika ne treba ni precenjivati ni potcenjivati.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Znamo tačno za šta je dovoljna snaga zemlje, a za šta nije, ali od prvog dana sukoba smo kredibilni predstavnici mira, jedini smo u stanju da pregovaramo sa svakom stranom. Sama činjenica da su se ti sastanci odvijali u intervalu od dve nedelje govori da Mađarska može da odigra ozbiljnu ulogu u posredovanju“, rekao je savetnik mađarskog premijera.

On kaže da je Mađarska sposoban posrednik, što su pokazale protekle dve nedelje, a da je sada zadatak Budimpešte da pokuša da ubedi članice Evropske unije u plan Viktora Orbana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare