Foto: REUTERS/Ranko Cukovic/Guliver images

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić optužio je opoziciju u RS da najavljenim održavanjem parlamenta na otvorenom, zakazanom u četvrtak 7. septembra, pokušava da izazove sukobe i nerede da bi se, kako je naveo, RS oslabila u svojoj odbrani.

„Odlučili su se na proteste ispred Narodne skupštine, umesto borbe protiv nelegalnog (visokog predstavnika u BiH) Kristijana Šmita i odluka Ustavnog suda BiH o čemu deo opozicije ne želi da se izjašnjava“, rekao je Stevandić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodao je da se „opravdano sumnja da su potezi opozicije namerno izrežirani od stranih mentora“, ponovivši da predstavnici skupštinske većine ne krše zaključke Narodne skupštine kako to tvrde opozicione stranke i da je „reč o potpunoj zameni teza“.

Stevandić je rekao da su predstavnicima vlasti RS uvedene američke sanckije „zato što štite i brane Republiku Srpsku“, a ne zato zato što „služe stranim faktorima, kao što to radi deo opozicije“.

Iz opozicionih stranaka su saopštili da njihovi narodni poslanici organizuju skupštinu na otvorenom, na platou Narodne skupštine Republike Srpske, u četvrtak 7. septembra od 19 časova.

U saopštenju klubova poslanika Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP), liste Za pravdu i red i Poslaničke grupe Narodnog fronta navedeno je da sa građanima žele da razgovaraju o svim zaključcima Narodne skupštine „koje su SNSD i druge partije vlasti pogazile u poslednjih pet godina svojim delovanjem u Sarajevu“.

PROČITAJTE JOŠ:

„U četvrtak branimo dignitet i ugled Narodne skupštine Republike Srpske, naše najznačajnije političke institucije“, istakli su u saopštenju.

Dodali su da je predsednik parlamenta odbio njihov zahtev da se povodom kršenja zaključaka Narodne skupštine RS održi posebna senica entitetskog parlamenta, a da je u međuvremenu održana još jedna sednica Predstavničkog doma BiH, na kojoj su usvojena još dva zakona iz takozvane evropske agende.

Narodna skupština RS ranije je usvojila zaključke prema kojima predstavnici RS neće razgovarati o rešavanju bilo kog od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, dok se ne reše pitanja odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar