"Polomilo je sva stabla. Pogledaj, sve je izvaljeno. Strašno!", rekla je za Jutarnji list stanovnica zagrebačkog Vrbika u kom je oluja koja je u sredu poharala Zagreb kidala desetine stabla, neka debela skoro metar, kao grančice.

Velik broj stanovnika Zagreba, a od kojih neki imaju i više od 70 godina, kažu da ovakvu silovitu oluju u metropoli nikada ranije nisu doživeli. Gotovo da nema niti jedne zagrebačke ulice ili parkića koji nije pretrpeo posledice razarajućeg vetra koji je počeo oko 16,30 sati te u pola sata razorio metopolu.

U tih pola sata, koje je najprije najavilo strahovito naoblačenje, izmenjivali su se orkanski udari vetra s obilnom kišom koja je u jednom trenutku prerasla u fini ledeni prah koji je vetar nosio. Većina ljudi, na sreću, na vreme se sklonila u kuće, no oni koji iz nekoga razloga to nisu uspeli, pa ih je oluja zatekla na otvorenom, iskusili su scene nalik onima iz filmova o uraganima.

Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENIČAR/ bg

Polomljena stabla, od kojih su neka težila i po nekoliko stotina kilograma, postajala su najveća opasnost za ljude i imovinu na putevima, a upravo su ona i usmrtila dvojicu muškaraca.

„Vidite ova stabla koliko su debela, ova koja su popucala. Dakle, nikada nisam videla da se stabla debela jedan metar savijaju do pola, odnosno preko 90 stepeni“, rekla je za Jutarnji jedna žena koja je iz svog stana posmatrala park u Dugavama u kojem je, kako će se to tek kasnije saznati, život izgubio jedan njen sused.

„Nismo ga niti videli jer – pogledajte svu tu džunglu. Tu se ništa uopšte ne može videti“, kaže druga žena iz Dugava.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Kako je moguće da nije uspeo da pobegne pre nevremena, pitali su novinari komšije, budući da je najbliža zgrada bila udaljena samo 30-ak metara.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Čovek je bio teško pokretan, znao je tu sedeti u parku svaki dan. Mislim da je nedavno preživeo moždani udar pa se nije mogao kretati“, kažu stanari Vijenca Frane Gotovca koji su juče nemo promatrali policijski uviđaj oko tela čoveka.

Dvojica mrtvih i 60 povređenih, od kojih desetak teško, epilog je koji je zasad poznat nakon oluje u Zagrebu.

BONUS VIDEO Posledice jučerašnjeg nevremena u regionu: Četiri osobe poginule u Hrvatskoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar