Foto: LIU HUAIYU / Newscom / Profimedia

Iako nije neuobičajena pojava da kineske rakete "otmu" kontroli i padnu na zemlju, svaki put kada se tako nešto dogodi postoji velika verovatnoća da će biti i ogromnih posledica. Nažalost, to se ponovo dešava, raketa "Čangžen" (Dugi marš 5B) teška 23 tone se upravo sada vrti van kontrole i očekuje se da padne na zemlju u nedelju - ali niko ne zna tačno gde.

Raketa je pre četiri dana lansirana u orbitu. U njoj se nalazi Ventijan, kabina sa nizom mikrogravitacionih laboratorija, spojena sa centralnim modulom u kojem su smešteni kineski astronauti.

Iako je portparol kineske vlade Džao Liđijan rekao da će „većina delova rakete izgoreti u atmosferi“ i zvaničan stav Pekinga jeste da je opasnost „izuzetno mala”, nikako se ne može ignorisati mogućnost da bi raketa mogla da padne na neko naseljeno područje.

To se već događalo, prilikom prvog takvog lansiranja 2020. godine. Tada su delovi rakete pali su na Obalu Slonovače i pogodili nekoliko kuća.

Pročitajte još:

Prilikom drugog lansiranja prošle godine, prilikom kog je u raketu postavljen centralni moduldelovi Dugog marša pali su u more kod Maldiva.

Koliko je rizično?

Najnovije procene analitičara ukazuju na to da je rizik da neko bude povređen ili strada od pada delova rakete je između 0,1 i 0,4 odsto. Iako je zaista reč o relativno malom riziku, on je mnogo veći od međunarodno prihvaćenog – sve ostale svemirske agencije planiraju svoje misije tako da je rizik manji od 0,01 odsto.

Takođe, ostala moderna svemirska vozila generalno imaju raketne prve stepenice koje uopšte ne ulaze u orbitu, već je njihova putanja potpuno unapred planirana i cilj je da se delovi rakete raspadnu u nekom od okeana, daleko od naseljenih područja.

Ali Dugi marš 5B nije u stanju da ponovo upali svoje motore i završava svoju misiju u izuzetno niskoj i nestabilnoj orbiti oko Zemlje. Zbog otpora vazduha u najvišim slojevima atmosfere, raketa polako usporava i gubi visinu pre nego što konačno sagori u atmosferi i padne na Zemlju. Pretpostavlja se da će naredna lansiranja te rakete ponovo predstavljati rizik.

BONUS VIDEO Trenutak eksplozije u Vinici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram