Neredi u Francuskoj Foto:REUTERS/Juan Medina

Rođak francuskog tinejdžera Naela M. koga je ubio policajac, rekao je da porodica nije želela da njegova smrt izazove nerede i da želi da se situacija smiri, ali je insistirao da zakon o primeni oružane sile u zaustavljanju vozila mora da bude promenjen.

Naela M. je policajac ubio iz vatrenog oružja u utorak zbog toga što navodno nije zaustavio vozilo radi saobraćajne kontrole.

„Nikada nismo pozivali na mržnju ili nerede“, rekao je Nahelov rođak za BBC.

#related-news_1

Govoreći u blizini porodične kuće u Nanteru, predgrađu Pariza, rođak je ukazao da neredi širom Francuske koji traju pet dana, nisu u čast Naelu.

Rođak je naglasio da je Naelova porodica pozvala na mirnu šetnju u znak sećanja na Naela, ali ne na nerede, nasilje i krađe.

Rođak ubijenog tinejdžera alžirskog i marokanskog porekla rekao je da francuske vlasti sada moraju da promene zakon koji dozvoljava policajcima da pucaju tokom zaustavljanja vozila.

Francuska policija Foto:REUTERS/Pascal Rossignol Rossignol

Francuski krivični zakon promenjen je 2017. godine kako bi se omogućila šira upotreba vatrenog oružja nakon što je policija navela da se suočava sa povećanim nivoom nasilja. Na policajcima je da ocene da li vozačevo odbijanje da se povinuje predstavlja rizik.

Gradonačelnik Nantera, Patrik Žari, zatražio je od stanovnika tog pariskog predgrađa da prenesu poziv porodice ubijenog 17-godišnjeg tinejdžera da se prekine nasilje i smiri situacija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar