Foto:Cheshire Police / MEGA / The Mega Agency / Profimedia; Peter Byrne / PA Images / Profimedia; EPN/Newscom / Newscom / Profimedia; Elizabeth Cook / PA Images / Profimedia

"Najbolja prijateljica" Lusi Letbi, medicinske sestre iz Velike Britanije koja je osuđena na doživotnu robiju zbog ubistva sedam beba, nastavila je da tvrdi da je ona nevina za pomenute zločine.

Dženet Koks, koja je radila zajedno sa 33-godišnjakinjom na odeljenju za novorođenčad u bolnici Grofica od Čestera, rekla je da će nastaviti da stoji uz osuđenu medicinsku sestru, dok njen pravni tim razmatra žalbu.

Tokom deset meseci iznošenja dokaza, porota je čula kako je Letbi ubrizgavala vazduh deci i trovala ih insulinom. Ona je ranije ove nedelje osuđena na 14 doživotnih kazni.

Koks je kratko govorila na ulaznim vratima svoje dvojne kuće u Elsmer Portu na Viralu kada joj je prišao Mejl onlajn.

Upitana da li i dalje veruje u nevinost svoje prijateljice, odgovorila je sa „Da“, ali je odbila da precizira dalje.

Tokom većeg dela Letbijinog suđenja, Koks je sedela pored roditelja ubice, Džona (77) i Suzan (63), u javnoj galeriji Suda 7 u Mančesterskom krunskom sudu.

Njihova sedišta bila su preko puta mesta, gde su policajci i rođaci malenih žrtava zauzeli svoja mesta da saslušaju dokaze.

To je značilo da su oni stajali iza nje kada je svedočila u svoju odbranu i pod unakrsnom ispitivanjem tužioca Nika Džonsona.

Koks je bila sa svojim prijateljima kada je porota donela svoje prve presude, i ponovo kada su je proglasili krivom za prvo od sedam ubistava.

Tom prilikom je tešila gospođu Letbi dok je napuštala sud jecajući i plačući: „Ovo ne može biti u redu“.

Foto:Chester Standard / / SWNS / Profimedia

Muškarac u kući Koksove ranije je rekao za britanski Telegraf da su dve žene „najbolji prijatelji“.

Uoči suđenja, jedan broj Letbijinih prijatelja ostao joj je lojalan, a ta podrška se nastavlja i nakon što je osuđena.

Medicinska sestra je tokom celog suđenja tvrdila da je nevina i odbila je da se pojavi na optuženičkoj klupi za izricanje presude u ponedeljak.

Advokat ubice Ben Miers, sugerisao je da je ona nevini medicinar kojeg je takozvana ‘Banda četvorice’ pedijatara u bolnici ‘žrtvovala’.

Foto: Tanjug/Elizabeth Cook/PA via AP

Menadžeri bolnice podržali su njenu formalnu pritužbu protiv „bande“ i u jednoj fazi su ih pozvali da joj daju pismena izvinjenja.

Oni su više puta odbijali da pozovu policiju i to su učinili tek pred kraj Letbijinog jednogodišnjeg ubijanja.

PROČITAJTE JOŠ:

Njihova podrška ubici značila je da je ostala u jedinici dugo nakon što su pedijatri lobirali za njeno uklanjanje.

I doktori i medicinske sestre su očajnički pokušavali da spasu živote beba koje je ona ugrožavala.

Koks nije jedini prijatelj ili kolega koji je ostao uz Letbi.

Foto:Ioannis Alexopoulos/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Među onima koji odbijaju da prihvate odluku porote da je i dugogodišnja Letbijina prijateljica Doun Hou.

Govoreći za BBC-jev program Panorama, Hou (33) je rekla: „Osim ako se Lusi ne okrene i kaže ‘Kriva sam’, nikada neću verovati da je kriva. Znamo da nije mogla da uradi ništa za šta je optužena, tako da bez sumnje stojimo uz nju. Odrasla sam sa Lusi i nijedna stvar koju sam ikada videla o Lusi ne bi mi dozvolila da na trenutak poverujem da je sposobna za ono za šta je optužena“.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar