Sarl Misel, Redzep Tajip Erdogan i Ursula fon der Lejen
Šarl Mišel, Redžep Tajip Erdogan i Ursula fon der Lejen Foto:EPA-EFE/PRESIDENTAL PRESS OFFICE

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je u četvrtak da je predsednik Redžep Tajip Erdogan primio predsednicu Evropske komisije (EK) Ursulu fon der Lajen u skladu sa "zahtevima i sugestijama sa strane EU" i odbacio kritike da je Ankara uvredila visoku gošću iz Brisela. Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nije dobila stolicu, na kojoj bi mogla da sedi tokom razgovora sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, o čemu bruji cela Evropa.

Čavušoglu je rekao da su se turska strana i EU dogovorile o protokolu uoči sastanka sa Erdoanom pre dva dana.

„Raspored sedenja napravljen je u skladu sa sugestijama sa strane EU“, rekao je Čavušoglu na konferenciji za novinare sa kuvajtskim kolegom Ahmadom Naserom El Mohamadom El Sabahom u Ankari, prenela je agencija DPA.

Kako javlja Rojters, fon der Lajenova je bila iznenađena kada je Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta, seo na jedinu raspoloživu stolicu pored Erdogana.

Na video snimku je prikazano kako prva žena na čelu Evropske komisije na kratko stoji i iznenađeno gestikulira pre nego što je sela kauč uz stolice na kojima su sedeli Mišel i Erdogan.

„Predsednica Komisije je bila očigledno iznenađena“, rekao je portparol EK Erik (Eric) Mamer.

„Predsednica je trebala je da sedi na potpuno isti način kao predsednik Evropskog saveta i turski predsednik,“ dodao je Mamer.

Nejednak raspored sedenja izazvao je optužbe na društvenim mrežama o seksizmu i ocene da je to bio nameran potez uperen protiv Evropske komisije. Kritikovan je i Mišel zato što nije reagovao da zaštiti svoju kolegenicu.

Čavušoglu je rekao da su kritike na račun Turske „veoma nepoštene“ i dodao da je sastanak bio „u okviru pravila međunarodnog protokola i gostoljubivosti Turske“.

U prošlosti su obezbeđivane tri stolice kada je Erdoan razgovarao u Briselu sa šefovima Evropske komisije i Evropskog saveta, koji kolektivno predstavlja 27 država članica EU.

Veze između Brisela i Ankare zategnute su nakon neuspelog puča 2016. godine kada su vlasti pojačali represiju u Turskoj koja je dovela do hapšenja hiljada lica. Pomorski spor između Turske i Grčke podstakao je napetosti prošle godine i EU je zapretila sankcijama Ankari, ali sada pokušavaju oprezno da izglade nesuglasice.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar