"Deca koju eksploatišu narko-bande suočavaju se sa istom situacijom kao i deca vojnici, primorana su da ubijaju i sakate ljude za kriminalce i kartele", navodi se u jezivom saopštenju Evropske unije (EU), u kom se dodaje da je pokrenut niz inicijativa za suzbijanje šverca kokaina. Ovo je jedan od najvećih problema sa kojima se EU trenutno suočava i za koji, čini se, nema rešenja. Evo i zašto.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson rekla je da je upliv dece u tu „rastuću i brutalnu“ trgovinu, jedna od najvećih bezbednosnih pretnji u Evropi.

Foto: PP Photos/Shutterstock; David Huamani Bedoya/Shutterstock; Shutterstock

„Oni (deca koju regrutuju narko-bande) se pripremaju da postanu ubice. Trgovina drogom koju organizuje organizovani kriminal jedna je od najozbiljnijih bezbednosnih pretnji sa kojima se Evropa danas suočava, a situacija eskalira“, napomenula je ona.

Johanson, koja je Šveđanka, podsetila je na prošlonedeljno hapšenje u predgrađu Stokholma. U ubistvo dve žene, jedne 20-godišnjakinje i 60-godišnjakinje, umešan je 16-godišnjak. Celo ubistvo odigralo se dok su deca bila u kući. Uhapšeni tinejdžer je kod sebe imao automatsko oružje.

„Ovo je samo poslednje u nizu ubistava koja su izvršila deca“, rekla je ona, otkrivajući plan za borbu protiv trgovine drogom.

Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

EU želi da ojača borbu protiv regrutovanja dece. To podrazumeva da treba obratiti pažnju na neke „rane znakove regrutacije“, kao što su slučajevi gde su deca uhvaćena u krađi u prodavnicama ili deca koja napuštaju školu.

Brisel takođe želi da razvije evropski sistem upozorenja o drogama kako bi na vreme mogao da obavesti nacionalne vlasti i korisnike droga kada se nove, opasne supstance pojave na tržištu. Nadležni u Briselu su saopštili da će novi savez između evropskih luka omogućiti da se takvi podaci efikasnije dele.

Plan EU dolazi nakon što su podaci istrage pokazali da je 50 odsto svih ubistava u EU povezano sa drogom, a strah je dodatno pojačan zbog sintetičkih droga koje su napravljene u laboratorijama.CBP via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Rekordne 303 tone kokaina zaplenjene su u EU 2021. godine, što je pet puta više nego što je zaplenjeno pre 10 godina. Tri četvrtine svih zaplena dogodilo se u tri zemlje – Holandiji, Belgiji i Španiji.

Posledice sve većeg procvata trgovine drogom su rastuća korupcija, jer karteli pokušavaju da kooptiraju lučke logističke firme, lokalne sindikalne zvaničnike i političare, a dolazi i do dramatičnog porasta kriminala.

Ilustracija Foto:shutterstock.

Dok se južnoamerički trgovci povezuju sa evropskim organizovanim kriminalnim grupama kako bi podelili plen na tržištu vredan 10 milijardi evra, Holandija, Belgija i Francuska su svedoci ugovorenih ubistava, mučenja, bombardovanja, pucnjave i smrti koje su povezane sa drogom.

Nasilje povezano sa drogom znatno je poraslo u Holandiji. U julu 2021. godine, istraživački novinar Peter de Vris ubijen je na parkingu u Amsterdamu. Specijalista za kriminal i jedan od de Vrisovih izvora bio je ključni svedok u suđenju protiv navodnog narko-bosa Riduana Tagija, koji je uhapšen u Dubaiju 2019. godine.

Pročitajte još...

Ali kokain nije jedini problem. EU želi da pokaže da je naučila lekciju iz američke krize sa fentanilom, za koju se veruje da je izazvala 100.000 smrtnih slučajeva. Ranije ove godine, Johanson je izrazila zabrinutost zbog potencijalne upotrebe fentanila nakon što je policija izvršila raciju u laboratoriji u Letoniji i zaplenila pet kilograma leka protiv bolova, koji je 50 puta jači od heroina koji se prodaje na ulici.

EU takođe planira da sarađuje sa zemljama Latinske i Centralne Amerike na razmeni obaveštajnih podataka i strategija za borbu protiv kriminala. Evropska komisija je saopštila da pregovara o međunarodnim sporazumima sa Ekvadorom, Brazilom, Bolivijom, Peruom i Meksikom o razmeni podataka sa Evropolom. Takođe sarađuje sa Sjedinjenim Američkim Državama na inicijativi koju je pokrenuo državni sekretar Entoni Blinken za rešavanje pretnje koje sintetičkih droga i zatvaranje sigurnih utočišta za narko kartele.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar