Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia; Not supplied / WillWest News / Profimedia; AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

General Sergej Surovikin, zamenik zapovednika ruskih vojnih operacija u Ukrajini, koji nije viđen u javnosti od prošlomesečne oružane pobune plaćenika, "na odmoru je", rekao je u sredu poslanik vladajuće stranke u Dumi.

Andrej Kartapolov, predsednik Odbora za odbranu državne Dume, čuje se na video snimku objavljenoj na društvenim mrežama kako kaže „Surovikin se trenutno odmara. Trenutno nije na raspolaganju“, prenosi Hina.

Surovikin, za kojeg je ruska štampa skovala nadimak „general Armagedon“ zbog agresivnih taktika u sukobu u Siriji, poslednji put je viđen u javnosti kada je putem videa uputio poziv da se prekine pobuna boraca plaćeničke grupa Vagner 23. i 24. juna.

Surovikin je navodno imao dobre odnose sa Vagnerom i Prigožinom, koji je hvalio generala i istovremeno vređao ostale članove ruskog vojnog vođstva, posebno ministra odbrane Sergeja Šojugua i načelnika generalštaba ruskih oružanih snaga Valerija Gerasimova, zbog njihovog vođenja rata u Ukrajini, prenosi N1.

Sergej Surovikin Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

Prema pisanju Njujork Tajmsa, koji se poziva na američke obaveštajne izvore, Surovikin je unapred znao da se priprema pobuna i ruske vlasti proveravaju da li je i on bio umešan.

Neki ruski i strani mediji su prošlog meseca objavili da je Surovikin uhapšen, ali za sada nema zvanične potvrde da je u pritvoru. Kremlj odbija da odgovori na pitanja o sudbini generala.

Pobuna za koju je predsednik Vladimir Putin rekao da je mogla da zemlju gurne u građanski rat najveći je izazov sa kojim se šef Kremlja suočio u 23 godine vladavine.

Sergej Surovikin Foto:Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

Istovremeno je rusko ministarstvo odbrane u ponedeljak pokazalo generala Valerija Gerasimova, načelnika Generalštaba oružanih snaga, po prvi put u javnosti nakon neuspele pobune plaćeničke grupe Vagner 24. juna, što je znak da je zadržao svoju dužnost.

PROČITAJTE JOŠ:

Gerasimov (67) je treći najmoćniji čovek u ruskoj vojsci nakon predsednika Vladimira Putina i ministra odbrane Sergeja Šojgua. Zajedno sa njima, smatra se da drži jednu od tri nuklearne aktovke koje mogu da prenose naredbe za nuklearni udar.

Gerasimov je odigrao ključnu ulogu u ruskom preuzimanju Krima od Ukrajine 2014. i u ruskoj vojnoj podršci predsedniku Bašaru al-Asadu u sirijskom građanskom ratu.

Putin je u januaru imenovao Gerasimova na čelo kampanje u Ukrajini, a general Sergej Surovikin postavljen je za jednog od tri zamenika.

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar