Foto: Shutterstock

U Evropskoj uniji od danas su na snazi nova pravila o kovid sertifikatima. Za one koji su potpuno vakcinisani sa dve doze period tokom kojeg važe kovid sertifikati je skraćen, dok je za one koji su primili i buster, odnosno treću dozu, više nema ograničenja u trajanju ovog dokumenta.

Prema instrukcijama Saveta Evrope, digitalni kovid sertifikat o vakcinaciji sada važi samo u periodu od 270 dana od kompletiranja primarne vakcinacije. Međutim, ukoliko ste primili buster dozu, sertifikat važi neograničeno.

Konkretno, to znači da će se u slučaju putovanja u zemlje EU koristiti sertifikati o vakcinaciji ne stariji od devet meseci od primanja pune primarne vakcinacije protiv kovida, koja može imati jednu ili dve doze.

Putovanje tokom korona pandemije
Putovanje tokom korona pandemije Foto:EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Države članice na nacionalnom nivou mogu da primenjuju različita pravila kada koriste EU digitalne kovid sertifikate, ali se pozivaju da se usklade sa instrukcijama Saveta Evrope.

Pored trajanja sertifikata, na snazi su i nove instrukcije o kodiranju samih sertifikata. Buster doza se sada evidentira kao 3/3 nakon primarne serije vakcinacije od dve doze, odnosno 2/2 nakon vakcinacije jednom dozom, ili primljene jedne doze i oporavka od infekcije.

Šta je kovid sertifikat

Digitalni sertifikat koji priznaje EU podrazumeva potvrdu o vakcinaciji vakcinom odobrenom na evropskom nivou ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od poslednje doze, negativan rezultat PCR testa dobijen ne više od 72 sata pre putovanja ili negativan brzi antigenski test dobijen ne više od 24 sata pre putovanja, ali i potvrdu o preležanom kovidu koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog testa.

POGLEDAJTE JOŠ:

“Države članice bi takođe mogle da prihvate sertifikate o vakcinaciji za vakcine koje su odobrile nacionalne vlasti ili SZO”, navodi se u preporukama Saveta.

Ova novina mogla bi da predstavlja olakšavajuću okolnost za građane Srbije koji su primili neku od vakcina koje još uvek nisu odobrene u EU, ukoliko države članice tako odluče.

Evropska agencija za lekove (EMA) zasad priznaje vakcine Fajzer, Novavaks, Džonson i Džonson, Moderna i AstraZeneka, dok su pod razmatranjem Sputnjik, Verosel, Sinovak i Valneva.

U Srbiji je od prošle godine usklađen sistem kodiranja sertifikata o primarnoj vakcinaciji i o busteru sa novim pravilima EU.

BONUS VIDEO Sertifikati za „internu“ upotrebu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare