Dubai, nevreme Foto: Giuseppe CACACE / AFP / Profimedia

Turisti zaglavljeni u vazdušnim lukama u Dubaiju ispričali su da "očajnički traže hranu" dok im istovremeno ponestaje vode, zbog velikih poplava koje su prouzrokovale kiše i grmljavinske oluje, prenosi BBC.

U utorak je otkazano gotovo 50 letova, nakon što su se na društvenim mrežama pojavili snimci luksuznih automobila koji plutaju u bujicama vode i tržnih centara koji su se počeli puniti vodom. Vlasti su izdale upozorenje građanima da ostanu kod kuće, ali čini se da su zaboravili na putnike u vazdušnim lukama, koji su rekli da satima čekaju bez ikakvih informacija.

Stvorile su se velike gužve na šalterima, s grupama koje su pljeskale i zviždale u znak protesta, prenosi Jutarnji list.

Prema podacima stranice za praćenje letova Flight Aware, 150 letova koji su trebali da napuste Međunarodnu vazdušnu luku Dubai bilo je odloženo, a 120 ih je otkazano. Emirates, vodeća aviokompanija Dubaija, najavila je obustavljanje usluga do četvrtka ujutru.

„Trenutno imamo značajne smetnje zbog vremenskih neprilika i kontinuirano radimo s našim timovima za hitne slučajeve kako bismo uspostavili normalan rad što je pre moguće“, objavila je u sredu Međunarodna vazdušna luka Dubai na društvenoj mreži X.

Danas su javili da se letovi nastavljaju s terminala 1, uz napomenu da je moguće putovanje samo uz potvrđene rezervacije, budući da se letovi još uvek otkazuju i kasne.

Putnici su preživljavali samo pomoću “duty free” trgovina – gde su proizvodi oslobođeni lokalnih ili državnih poreza i pristojbi, pod uslovom da će ih kupiti turisti koji će zatim platiti carine i poreze u zemlji odredišta.

James i Elizabeth Devine iz Cambridgea zaglavili su na pogrešnoj vazdušnoj luci sa svojim šestomesečnim sinom, nakon što je njihov let s venčanja u Sydneyju preusmeren.

Sleteli su u vazdušnu luku Dubai World Central, udaljenu više od 80 kilometara od nameravanog odredišta, Međunarodne vazdušne luke Dubai.

„Restorani su zatvoreni, jedina hrana koju imamo je iz “duty free” trgovina, dakle nema hrane za dojenčad ili malu djecu. Nema ni pelena, pa ih delimo s drugim putnicima kojima takođe trebaju“, rekao je James.

S obzirom na to da novi putnici svako malo pristižu, James procenjuje da su u vazdušnoj luci trenutno stotine, ako ne i hiljade ljudi. Čekali su 13 sati, dok se polako stvarala panika zbog manjka hrane i vode.

Margaret i Derek McArthur, stariji par iz Monifietha u Škotskoj, u sredu je trebao da krene iz Dubaija prema Tokiju. Stigli su na ukrcavanje u 6 ujutro, ali 13 sati kasnije još uvek nisu imali alternativni let ili objekat u kojem mogu da prespavaju.

„Nemamo hrane, popili smo dosad samo kafu. Očajnički nam treba da nešto pojedemo, nisu nam izdati nikakvi vaučeri i ne znamo što se događa“, rekla je Margaret.

Matt Weir koji živi u Dubaiju već deset godina, prisetio se “velikog zlokobnog oblaka” koji se pojavio na nebu tokom popodneva u utorak.

@viki.lytvyn The beginning of the third and largest wave of the storm in Dubai today #uae #dubai #storm #rain #sea ♬ Thunder Sound – Tmsoft’s White Noise Sleep Sounds

„Nebo je postalo potpuno crno i apokaliptično, video sam da dolazi oluja. Dubai je ostao pod vodom, hiljade kuća je potpuno poplavljeno“, rekao je Weir.

U utorak je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima zabežena najveća količina padavina od početka beleženja pre 75 godina.

Kiša nije uobičajena u UAE, ali se povremeno javlja tokom hladnijih zimskih meseci. Zbog toga mnogim ulicama nedostaje odvodavanje u slučaju poplava, a vojska i policija su evakuisali građane u najteže pogođenoj pokrajini Ash Sharqiyah North.

Škole će ostati zatvorene do iduće nedelje, a rad od kuće je produžen na još jedan dan za većinu vladinih službenika.

Predsednik je takođe naredio da se pogođene porodice premeste na sigurnije lokacije.

U poplavi je poginula najmanje jedna osoba, 70-godišnjak koji se utopio u automobilu u Ras Al-Khaimahu, a nedavno su objavljene fotografije koje pokazuju kako voda poplavljuje i pustinjska područja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare