Foto: Tomer Neuberg/JINI / Xinhua News / Profimedia

Britanski avioni oborili su "određeni broj" iranskih dronova koji su lansirani da napadnu ciljeve u Izraelu, potvrdio je danas britanski premijer Riši Sunak.

Sunak je rekao da je Velika Britanija poslala dodatne avione u region Bliskog istoka u okviru operacija koje su već u toku u Iraku i Siriji, preneo je Skaj njuz.

„Teško bi bilo proceniti posledice po regionalnu stabilnost da je iranski napad na Izrael bio uspešan“, naveo je Sunak.

Prema njegovim rečima, napad Irana na Izrael predstavlja opasnu i nepotrebnu eskalaciju.

PROČITAJTE JOŠ

„Zahvaljujući međunarodnim koordinisanim naporima, u kojima je učestvovala Velika Britanija, gotovo sve ove rakete su presretnute, spasavajući živote ne samo u Izraelu, već i u susednim zemljama, kao što je Jordan“, naveo je Sunak.

Sunak je prethodno u subotu uveče osudio „nepromišljeni“ napad Irana na Izrael koji preti da destabilizuje region Bliskog istoka, ističući da Velika Britanija stoji uz Izrael i da će zaštititi njegovu bezbednost.

Sunak je istakao da će se Britanija angažovati sa svojim saveznicima da „spreči dalju eskalaciju“ da bi se osigurala bezbednost za Izrael i sve britanske partnere u regionu Bliskog istoka, uključujući Jordan i Irak, preneo je Telegraf.

„Iran je još jednom pokazao da namerava da izazove haos u sopstvenom dvorištu“, naveo je Sunak.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Prema njegovim rečima, niko ne želi da vidi još krvoprolića.

SAD, Velika Britanija, Jordan i Francuska pomogli su Izraelu u odbrani od napada Irana, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF) i zvaničnici.

Iran je u subotu uveče ispalio više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu, u znak osvete za napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila, od kojih je većina presretnuta.

Sve najnovije informacije o Bliskom istoku možete pratiti u našem blogu uživo. 

BONUS VIDEO Dautović: Amerikanci prozreli Netanjahua, ovakav napad iskomuniciran sa Iranom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare