Zgrada na plaži! Skele, daske, đubre, malter, ostaci izrovarene zemlje sa brda, prvo su na šta pogled padne kada zakoračite na, do skoro, najlepšu plažu na crnogorskom primorju – “Mogren 2”. Kao biser Budve i zaštićeni objekat prirode, ova plaža koju oštre stene i uski “pećinski” prolaz presecaju na dva dela, u najvećoj je opasnosti do sada da nestane, ili u najboljem slučaju izgubi svoje autentično prirodno ruho, a sve to samo zahvaljujući ljudskom nemaru.

Sa “Mogrena 1” sada se lako stiže na drugi deo plaže. Do pre nekoliko godina, prolaz kroz stene bio je klizav, nesiguran i vrlo rizičan, naročito u danima velikih talasa, kada su lokalne vlasti često zatvarale plažu zbog bezbednosti.

Foto: Printscreen Nova.rs/Video

Danas se, od jednog do drugog dela Mogrena, stiže bez muke, preko improvizovanog, ali stabilnog mostića. Sa obe strane su i dve betonske ponte, pa je klizanje, kakvo je nekada plašilo ne tako spretne turiste, sada svedeno na minimum.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Ipak, mnogi bi vratili stene, teško prohodnu pećinu i prirodu u njenom najboljem izdanju.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Samo ovih nekoliko poteza, dovodi na “Mogren 2” troduplo više turista nego ranijih godina. Međutim, goruće pitanje, ovog leta, je: Gde će svi oni da stanu? Plaža se prepolovila, a jedan njen deo sada su skalamerije, građevinski materijal, beton, koji će uskoro postati restoran i plažni bar, a u sklopu ovog ugostiteljskog kompleksa, koji je na samoj obali mora, još malo pa u talasima, biće, kažu nadležni, čak i – crkva. U dnu gradilišta nakuplja se smeće, pa liči na pravu malu deponiju kesica od grickalica, limenki gaziranih sokova i alkoholnih pića.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Do plaže “Mogren 2”, može se stići morem (brodom, čamcem…) ili malo dužom šetnjom. Nažalost, podsećamo da su početkom godine lokalne vlasti krenule sa totalnom devastacijom ovog dragulja prirode, kada su odobrili da se do nje prokopa put kako bi turisti mogli da stignu i – automobilom.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Ovaj sporni, strmi put, vodi od magistrale, pa skoro sve do mora, a raskopanu zemlju vetar i dalje nanosi na nekada čisto peščanu plažu. Radovi na prokopavanju i asfaltiranju puta, trenutno su, na sreću, stopirani.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

“Dolazim na ovu plažu već 20 godina. Kada su deca bila mala, ovde su se kupala rano ujutru. Mir, tišina, zvuk cvrčaka, galebova, talasa, sve je što ste mogli ovde da čujete. Raj na zemlji. Duša me boli, plače mi se, kada vidim ove gužve, ležaljke, a sada i zgradu na sred plaže, koja je nekada bila utočište od budvanskih vašara, galame i gužve”, kaže za Nova.rs Zdravko Lalošević (45) iz Kraljeva, koji ima porodičnu kuću u Budvi, u kojoj svake godine letuje sa suprugom i decom.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Međutim, mlađi gosti ne vide problem.

“Obožavam Budvu, na Mogrenu se kupamo skoro svaki dan. Bila sam i prethodna dva leta. Posle podne u kafiću na ‘Mogrenu 1’ je super muzika, budu i neke žurke, ali na ‘Dvojci’ će biti vrh kada završe kafić. Ionako je pusto, nemamo gde da popijemo piće, ali kada bude gotov, moći ćemo bar negde da sednemo”, kaže Maja (21) iz Novog Sada.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Ipak, najveći problem ove plaže je – erozija. Ona je skoro isključivo posledica ljudskih faktora, što je za “Vijesti” nedavno objasnio poznati stručnjak za hidrologiju i obalne procese, prof. dr Sava Petković s Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

On je istakao da će gradnja jednospratog ugostiteljskog objekta na drugoj mogrenskog plaži dodatno uticati na eroziju i da je samo pitanje vremena kada će kopno ispred samog objekta u potpunosti nestati.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Profesor ističe da izgled plaže Mogren iz juna ove godine ukazuje da je nakon izgradnje pristupnog puta i objekta, na samoj plaži, drastično narušen prirodni ambijent.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

“Izgradnja dugačkog betonskog objekta na samoj plaži predstavlja njenu devastaciju, čije će se krajnje posledice tek videti. Izgrađeni objekat već sada predstavlja vizuelno zagađenje prirodnog ambijenta na plaži Mogren. Potrebno je naglasiti da će se širina plaže ispred objekta drastično smanjivati nakon svakog nevremena praćenog dejstvom velikih talasa. Generalno govoreći početak zelenila na obali predstavlja granicu do koje se prostiru talasi najvećih visina u zimskom periodu. Izgradnjom betonskog objekta širina plaže ispred objekta je skoro prepolovljena, čime je sprečena amortizacija talasa na samoj plaži”, naglasio je Petković za Vijesti.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Zbog toga će, kako dodaje, u zimskom periodu talasi velikih visina udarati u betonski objekat.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Pročitajte još:

“Ogromna energija talasa će podizati pesak sa plaže u suspenziju. Jedan deo peska će ulaziti kroz mnogobrojne otvore u sam objekat, dok će veći deo peska biti odnet u more, na veće dubine. Pitanje je vremena kada će plaža ispred objekta potpuno nestati. Nakon toga preti i rušenje samog objekta jer će se tada celokupna energija talasa amortizovati na samom objektu”, tvrdi Petković.

Od zaštićenog objekta prirode, do najposećenije plaže u Budvi, Mogren postaje građevinsko zemljište, od kojeg verovatno, već u bližoj budućnosti, neće ostati ništa.

***

BONUS VIDEO: „Dnevne žurke na plaži u Budvi“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar