Foto: Foto: Paul Sherwood/Handout via REUTERS, Brazilian Ministry Of Defense/Handout via REUTERS

Britanski novinar Dom Filips nestao je nedavno u blizini Amazona, a njegova supruga Alesandra Sampajo uputila je snažnu poruku brazilskim vlastima, moleći ih za pomoć u potrazi.

„Želim da apelujem na saveznu vladu i relevantne organe da intenziviraju svoje napore u potrazi, jer još uvek imamo neke nade da ćemo ga pronaći. Čak i ako ne pronađem ljubav svog života dok je još živ, on mora biti pronađen, molim vas“, rekla je Sampajo, supruga dugogodišnjeg saradnika Gardijana Doma Filipsa.

Dom Filips poslednji put je viđen u nedelju ujutru kako putuje čamcem kroz udaljeni region Javari sa advokatom starosedelaca Brunom Arauho Pereirom.

Foto: Paul Sherwood/Handout via REUTERS

Nekoliko dana ranije, Pereira, koji je godinama branio izolovana plemena u regionu za brazilsku agenciju za zaštitu starosedelaca, navodno je dobio pismenu pretnju zbog protivljenja ilegalnim ribarskim bandama koje pljačkaju reke Javari.

„Znamo ko ste i naći ćemo vas da poravnamo račune“, upozoren je Pereira.

Pretnje su stigle i u subotu, kada je grupa naoružanih muškaraca zapretila novinaru i advokatu. Filips je tada fotografisao pomenute muškarce i prijavio pretnje.

Brazilska policija je otvorila krivičnu istragu o nestanku novinara, a do sada je ispitano pet osoba – četiri svedoka i jedan osumnjičeni.

Foto: Brazilian Ministry Of Defense/Handout via REUTERS

Četrdeset osam sati nakon što su dvojica muškaraca poslednji put viđena kako se gliserom kreću ka rečnom gradu Atalaja do Norte, Filipsova sestra Sijan je rekla da pokušava da ostane pozitivna uprkos nedostatku vesti.

Ona je pozvala međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Brazil da učini više kako bi pronašao čoveka čiji je rad osvetlio razaranja najveće tropske prašume na svetu.

„Vreme je ključno, jer znamo da postoje situacije u kojima bi mogli da budu oteti, ali postoje i situacije u kojima su imali neki tehnički problem i zaglavili se“, rekla je Sijan Filips.

U pismu Gardijanu, brazilski ambasador u Velikoj Britaniji Fred Aruda rekao je da je kontaktirao federalnu policiju, vojsku i mornaricu i dobio uveravanja da „ne štede napore u operaciji potrage i spasavanja“.

Foto: Paul Sherwood/Handout via REUTERS

Brazilsko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je „veliku zabrinutost“ zbog nestanaka i saopštilo da federalna policija čini sve što je moguće da pronađe muškarce što je pre moguće.

Međutim, predsednik Brazila relativizovao je nestanak novinara i advokata, rekavši da su se upustili u nepredvidivu avanturu.

„Iskreno govoreći, dvoje ljudi u samo jednom čamcu, u takvom kraju, apsolutno divljem, avantura je koja se nikome ne preporučuje. Svašta se može dogoditi. Mogla je biti nesreća. Mogli su biti pogubljeni“, rekao je Bolsonaro  i izazvao bes porodice nestalih.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar