Fota: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia;

U toku je drugi dan žestoke kopnene invazije na pojas Gaze. Izraelska strana u toku prethodne noći izvela je 450 napada, odnosno, gađala toliko ciljeva. Sa druge strane i rakete Hamasa letele su danas ka Tel Avivu. Jedna je pala u školu nedaleko od Tel Aviva, javlja reporter N1 Branislav Šovljanski iz Izraela.

Prema navodima Izraela kopnene trupe IDF su na severu pojasa Gaze, ali ne žele da otkrivaju svoje lokacije, a kako je saopšteno danas, u vojnim dejstvima su ranjena dva izraelska vojnika, ali nisu životno ugrožena, javlja reporter N1.

Sa druge strane, ka Izraelu lete rakete Hamasa ali i Rakete iz Libana. Jedna raketa je pala u školu, nedaleko od Tel Aviva.

Izrael Palestina Gaza rat Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Kako javlja naš reporter u školi je bilo đaka, iako je nedelja ali su svi na vreme otišli u sklonište. Izrael sve vreme otvara vatru na njih i sa kopna iz vazduha i sa mora, prenosi N1.

Izrael je danas saopštio i da je otvorio još jednu cev za snabdevanje vodom pojasa Gaze, a najavio je i da će u narednim danima dozvoliti da više humanitarne pomoći uđe u pojas Gaze.

Takođe, Izraelci su ponudili i, kako su rekli, nove dokaze da je najveća bolnica Al Šifa zapravo komandni centar Hamasa.

Izrael Palestina Gaza rat Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Sa druge strane Ministarstvo zdravlja blisko Hamasu demantovao je te navode i oni su isto ponudili dokaze da isključivo primaju ranjene ljude i naveli da je bolnica krcata.

Daniel Hagari portparol IDF je danas izjavio da se nastavljaju kopn borbe u severnom pojasu Gaze, kao i da izraelska vojska napreduje prema planu.

PROČITAJTE JOŠ:

„Kopnena operacija je složena i rizična i za naše vojnike“, rekao je Hagari.

U Gazi se telekomunikacione veze lagano obnavljaju. Delovi oko bolnice Alšifa su razrušeni, puno je povređene dece, a više od 8000 ljudi je nastradalo, od tog broja tri četvrtine su žene deca i stari ljudi.

Noćas su Palestinci upali u nekolliko skloništa UN i odande uzeli hranu i lekove i to govori o razmerama human katastrofe, javlja naš reporter.

Foto: TANJUG/AP Photo/Hatem Moussa

Kada je reč o ponudi Hamasa da razmeni izraelske taoce za zatvorenike i pradnike Hamasa koji su u tamošnjim zatvorima još uvek nema zvaničnog odgovora vlade. Izraelski premijer Netanjahu se sinoć obratio javnosti i naveo da je prvi cilj vojne akcije koja se zvanično zove „Gvozdeni mačevi“ da se potpuno uništi Hamas, a drugi cilj je da se oslobode taoci.

Govori se da mreža podzemnih tuneli u kojima Hamas drži izraelske taoce zauzima čak 500 kilometara, kao i da nije izvesno može li izraelska vojska i kada stići do njih.

BONUS VIDEO: Palestinci o nesreći koja im se dogodila

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar