Albanska policija Foto:EPA-EFE/Malton Dibra

Mreža SafeJournalists osudila je danas napad na novinara Report TV-a Elvisa Hilu i njegovu suprugu u albanskom gradu Lješ.

Ta mreža saopštila je da su novinara koji je izveštavao o sudskoj odluci u tom gradu i njegovu suprugu u sredu fizički napale dve osobe i pozvala nadležne organe da temeljno istraže incident i privedu počinioce pravdi, kao i da obezbede bezbednost novinara.

SafeJournalist, mreža koja navodi da predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, saopštila je da su Hilu napali posle izveštavanja, a da su njegovu suprugu Beneretu Hilu udarili u glavu dok je pokušavala da interveniše.

Novinar je zbog nasilja zadobio prelome i zajedno sa suprugom otišao u bolnicu, a nakon toga su incident prijavili policiji koja je raspisala potragu za dvojicom počinilaca.

Takođe, navodi se da ovo nije prvi put da je Hila izložen napadima zbog svog novinarskog rada i podseća da je SafeJournalist mreža reagovala i 2020. na nezakonito pritvaranje Hile od strane policije.

Predstavnica SafeJournalists mreže iz Albanije Blerjana Bino ocenila je da je ovo veoma ozbiljan slučaj napada na lokalnog novinara, te da sve pogoršava i činjenica da je njegova supruga žrtva.

„Ovo je takođe pokazatelj poteškoća sa kojima se novinari suočavaju kada izveštavaju o kriminalu ili organizovanom kriminalu. S druge strane, ceni se brza reakcija vlasti i javna solidarnost i podrška Elvisu Hili“, rekla je ona.

SafeJournalists mreža navodi da će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovim slučajevima i dodaje da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Mreža SafeJournalists navodi da je čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Sindikat medija Crne Gore, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo i Udruženja novinara Kosova.

***

BONUS VIDEO: Kupuju li Srbi nekretnine u u Albaniji 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar