vakcinacija
Foto: EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE

Nova varijanta kovida otkrivena u Južnoafričkoj Republici već je pronađena u Engleskoj, a naučnici upozoravaju da “može biti zaraznija” od drugih mutacija i sa potencijalom da "zaobiđe vakcine".

PROČITAJTE JOŠ:

Soj C.1.2, koji je povezan sa “povećanom transmisijom”, mutacijama je udaljen od izvornog virusa otkrivenog u Vuhanu, navode stručnjaci sa južnoafričkog Nacionalnog instituta za zarazne bolesti i Platforme za inovacije i sekvenciranje KvaZulu-Natal, prenosi “Dejli mejl”.

Virus su prvi put identifikovali naučnici u Južnoafričkoj Republici u maju, a otada je pronađen u Engleskoj, Kini, Demokratskoj Republici Kongo, Mauricijusu, Novom Zelandu, Portugaliji i Švajcarskoj.

U svojoj studiji, naučnici su otkrili da soj, koji potiče od soja C.1 koji je prvi put primećen usred prvog talasa pandemije, ima stopu od oko 41,8 mutacija godišnje.

Ova stopa je skoro dvostruko veća od trenutne globalne stope mutacija koja je do sada viđena kod bilo koje druge varijante od zabrinutosti.

Iako je potrebno više istraživanja “kako bi se utvrdio funkcionalni uticaj ovih mutacija“, naučnici upozoravaju da bi najnovija varijanta, koja je “značajno mutirala“, mogla pomoći virusu da izbegne antitela i imunološke odgovore.

“Genomski i epidemiološki podaci ukazuju na to da ova varijanta ima selektivnu prednost – povećanu prenosivost i imunološko bekstvo”, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu “Nature”.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar