U izraelskom udaru u Siriji ubijen je danas bivši telohranitelj vođe Hezbolaha Sajeda Hasana Nasralaha Foto: AP Photo/Hussein Malla, File

Prvi čovek Hezbolaha Hasan Nasralah ubijen je u ciljanom vazdušnom napadu na centralni štab Hezbolaha koji se nalazio pod zemljom ispod rezidencijalnih zgrada u libanskoj prestonici Bejrut, objavili su izraleski mediji pozivajući se na izralesku vojsku (IDF).

U saopštenju izraelske vojske navodi se da je udar na centralni štab Hezbolaha izveden nakon preciznih obaveštajnih podataka vojske i bezbednosnih službi. Dodaje se da je napad pokrenut dok je „viši komandni lanac“ libanske militantne grupe delovao iz predgrađa Dahije u južnom Bejrutu.

„Napad je izveden dok su se u štabu nalazili najviši zvaničnici Hezbolaha koji su pripremali i koordinirali terorističke aktivnosti protiv građana Izraela“, navodi se.

IDF je objavio je da je pored Nasralaha u istom napadu ubijeno još nekoliko visokoh komandanata Hezbolaha, uključujući i komandanta južnog fronta Alija Karakea.

Hezbolah, kao ni Iran, za sada se nije oglasio o navodima o smrti Nasralaha.

Ko je Hasan Nasralah, vođa Hezbolaha? 

Hasan Nasralah preuzeo je ulogu vođe Hezbolaha pre 32 godine kada je njegov prethodnik ubijen u izraleskom napadu. Smatra se da je Nasralah najmoćniji čovek u Libanu i najvažnija osoba u komandnom lancu Hezbolaha za koji Izrael procenjuje da ima do 100.000 boraca i moderno naoružanje, kao i rakete iranske proizvodnje.

Rođen je u Bejrutu 1960. godine u siromašnoj šiitskoj porodici u siromašnom predgrađu Bejruta Šaršabuku.

Hasan Nasralah Foto
Screenshot

Nakon raseljenja u južni Liban, studirao je teologiju, bio je opisan kao pobožni i motivisani student islama. Pridružio se Hezbolahu 1982. godine kada je ova grupa formirana, a Nasralah je prethodno bio deo pokretu Amal, političke i paravojne organizacije.

Pod njegovim vođstvom, grupa je transformisana u regionalnu vojnu i političku silu.

Pročitajte još:

Nasralah je zacementirao Hezbolah kao najvećeg neprijatelja Izraela, tražeći dublje saveze sa šiitskim verskim vođama u Iranu i palestinskim militantnim grupama poput Hamasa. Nasralah ima bezbroj sledbenika širom arapskog i islamskog sveta, ali ga u većem delu Zapada smatraju ekstremistom.

Hezbolah i Izrael napadali su jedni druge povremeno od početka izraelske intrevencije u Pojasu Gaze u oktobru prošle godine, a napadi su intenzivirani tokom prošle dve nedelje tokom kojih je izraleska obaveštajna služba izvela masovni napad na hezbolah aktiviranjem eksplozivnih naprava u pejdžerima i toki vokijima koje koristi Hezbolah za komunakciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare