Foto: Planet Labs, Elena Kopylova / Sputnik / Profimedia, News / Newscom / Profimedia

Njujork Tajms je objavio satelitske snimke koji otkrivaju moguću lokaciju za trupe paravojne formacije Vagner, koji su dobili mogućnost da se presele u Belorusiju nakon neuspele pobune grupe protiv predsednika Rusije Vladimira Putina. Snimci koje je napravila "Planet Labs", pokazale su sportski teren koji se prostire na oko osam hektara unutar vojnog objekta koji ima najmanje šest redova nečega što podseća na šatore. Snimci takođe pokazuju sličnu konstrukciju na otvorenim površinama pored sportskog terena.

Veličina, boja i raspored struktura slični su drugim vojnim šatorskim kampovima koji su izgrađeni u Rusiji i Belorusiji od početka 2022. godine. Slike izgledaju mutno jer su ih snimili „Dove“ sateliti srednje rezolucije kompanije „Planet Labs“. Sateliti veće rezolucije do sada nisu mogli da naprave jasnu sliku lokacije od početka izgradnje.

Foto: Planet Labs

Baza je udaljena oko 130 kilometara od Minska i oko 20 kilometara severozapadno od grada Asipoviči, u kojem se nalazi više vojnih objekata, uključujući poligon za obuku i skladište municije. Ova lokacija nalazi se na oko 230 kilometara udaljenosti od granice sa Ukrajinom.

Bazu je ranije koristila beloruska 465. raketna brigada, koja je formirana 1988. godine i prebačena bliže Asipoviču 2018. godine. To je jedina beloruska brigada koja ima ruske rakete Iskander.

Satelitski snimak „Planet Labs“-a od sredine juna pokazao je da je teren u bivšoj bazi bio potpuno prazan i da je u drugim delovima baze bilo malo ili nimalo aktivnosti.

Nije bilo zvaničnih saopštenja o tome gde će Vagnerovi plaćenici biti smešteni u Belorusiji niti kada će tamo otputovati, ali nije jasno ni da li će i kada napustiti Rusiju ili ratište u Ukrajini. Vagnerovim trupama takođe je data mogućnost i da se priključe ruskoj vojsci. Vremena za razmišljanje imaju do subote.

Međutim, nezavisna ruska novinska kuća, „Verstka“, prvenstveno je izvestila da je grad Asipoviči lokacija u kojoj će biti smešteni Vagnerovi borci. Baza se takođe poklapa sa detaljima koje je dao predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko kada je opisao gde bi oni mogli da budu smešteni.

Pročitajte još...

„Mi smo im ponudili jednu od napuštenih baza. Postoji ograda, sve je tu, samo napred, postavite šatore. Pomoći ćemo sa onim što možemo“, rekao je Lukašenko.

U nekom trenutku nakon što je baza ispražnjena, regionalna vlada Asipoviča uključila je 31 zgradu u bazi u popis nekretnina, uključujući kasarne, menze i radionice.

Ukupno, zgrade se nalaze na 37 hektara zemlje. U objavi je pisalo da se daju za razvoj poslovanja.

BONUS VIDEO Putin u iznenadnoj poseti frontu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar