Reporteri Nove nalaze se u Podgorici, gde će tokom dana pratiti sve detalje vezane za predsedničke izbore u ovoj zemlji. Da su, kao što mnogi kažu - istorijski, uverili smo se u razgovoru sa građanima, ali i na osnovu situacije sa biračkih mesta. Većinska Podgorica šalje jasnu poruku da je "došlo vreme za promene", a na velikom broju biračkih mesta u gradu prizor je jedinstven - gužve i užurbanost. O tome svedoče i podaci o izlaznosti, koja je znatno veća nego u prvom krugu koji je održan 19. marta, ali i od one tokom predsedničkih izbora 2018. godine. Po svemu sudeći, Crna Gora je nakon 30 godina spremna na tektonske promene, koje počinju novim šefom države.

Foto: Nova.rs, Shutterstock;

Biračka mesta otvorena su tačno u sedam sati, a kako su sa nama podelili građani Podgorice – očekuju sve, jer „došli su njegovi iz dijaspore, nikad se ne zna“.

Predizborna obećanja i plakati sa nasmejanim kandidatima preplavili su Podgoricu, koja je na lokalnim izborima prošle godine poručila Đukanovićevoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS) da je došlo vreme za promene.

Foto: Anđela Krstović Nova.rs

Iako je pobedu tada odnela opozicija, predvođena Pokretom Evropa sad, čiji je predsednički kandidat Jakov Milatović, vlast još uvek nije formirana.

Uprkos tome, većinska Podgorica nada se da će se rezultati iz glavnom grada preneti na državni nivo i da će Crna Gora večeras dobiti novog predsednika.

Neki glasno podržavaju Đukanovića, većina tiho Milatovića, ali svima im je zajedničko što su rešili da izađu na izbore.

Foto: Anđela Krstović Nova.rs

Većina građana sa kojima smo razgovarali iskoristiće svoje biračko pravo, i to uglavnom na glasanje izlaze čitave porodice.

Svesni su, kažu, da od apstinencije nema ništa. A kad je već istorija, ko još ne želi da u njoj učestvuje.

„Ako smenimo ovog, posle je sve lakše“

„Glasamo, naravno, uvek glasamo. Neću da kažem za koga i neću nikoga da imenujem, ali vreme nam je za promene. Nek i taj novi bude loš, onda ćemo ga smeniti. Ako uspemo ovog starog, onda će kasnije sve lakše biti“, rekla nam je žena u centru Podgorice, koja je na glasanje pošla sa svojom porodicom.

Foto: Anđela Krstović/Nova.rs

Iako neraspoloženi za fotografisanje, Podgoričani su danas i te kako raspoloženi za ono što kažu da im fali već 30 godina – promene i mir.

„Jao, verujte, nama je svega ovoga preko glave. Izbori, svađe, podele, pa ko voli tako da živi, to samo oni podstiču svi. Treba sad svi da glasamo, pa onda opet još malo na parlamentarnim izborima. Umori se čovek, ja sam umoran, ali ajde da verujemo da će sada nešto biti. Neka pobedi mlađi, pa da se fokusira na tu ekonomiju, da prodišemo“, kaže nam jedan Podgoričanin.

Foto: Anđela Krstović/Nova.rs

Za incidente koji su zabeleženi, ističu, ne mare, jer „sve to stiže sa iste adrese“.

„Pa to su sve ovi njegovi, velike patriote, došlo ih je koliko hoćete iz dijaspore. Malo zavisi od njih rezultat, ali ne mogu mu mnogo pomoći. Ako svi ovi Bečićevi i Mandićevi glasaju za Jakova, to je to“, dodaje naš sagovornik.

I zaista, podaci o izlaznosti ukazuju na to da je ona veća u odnosu na prvi krug izbora, kao i prethodne izborne godine. Jedini izuzetak su parlamentarni izbori 2020. godine, kada je i zabeležena rekordna izlaznost građana.

Da trenutna situacija nimalo ne ide u korist aktuelnom predsedniku Crne Gore i lideru Demokratske partije socijalista (DPS) Milu Đukanoviću, govori i njegov nastup pred medijima.

Foto: Anđela Krstović Nova.rs

Različiti nastupi

Kao i inače, Đukanović je na glasanje stigao u pratnji supruge Lidije i sina Blaža, pa se nakon obavljanja građanske dužnosti obratio okupljenim novinarskim ekipama.

Neobično tihim tonom, koji je jedva dopirao do medija iz čitavog regiona, ali i sveta, poručio je da „Crna Gora danas najavljuje povratak na put evropskog razvoja“.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/bs

„Očekujem regularan izborni proces, bitno je da svi građani mogu da iskažu izbornu volju i verujem da će biti tako. Ovo je dobar trenutak da Crna Gora najavi svoj povratak na put evropskog razvoja, počinje neko novo i bolje vreme u kom će Crna Gora pokazati svoj karakter“, rekao je Đukanović okupljenim novinarima, bez objašnjenja kako se to njegova zemlja vraća na evropski put, ukoliko je on, kako to ističe u kampanji, vodio istim putem već decenijama.

Pored toga, on je poručio da o porazu čak ni ne razmišlja, ali da će u tom slučaju čestitati protivkandidatu Jakovu Milatoviću.

Milena i Jakov Milatović Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ/bs

Kada je o njemu reč, glasao je u pratnji supruge Milene i rekao da „je došlo vreme da Crna Gora olovkom menja predsednika“. Ubeđen u pobedu sa velikom razlikom u broju glasova, Milatović je delovao staloženo i samouvereno, za razliku od svog protivnika.

Đukanović je u prvom krugu osvojio 35 odsto gladova, a drugoplasirani Milatović 29.

Kada je reč o ostalim kandidatima iz prvog kruga, oni su već dan nakon istog saopštili ko će dobiti njihovu podršku u drugom.

Milena i Jakov Milatović Foto: Anđela Krstović/Nova.rs

Tako su Đukanovića podržali nezavisni kandidat, influenser Jovan Radulović i kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković.

Pročitajte još:

Da u drugom krugu glasaju za Milatovića svoje birače pozvali su Andrija Mandić (Demokratski front), Aleksa Bečić (Demokrate), Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora).

Kada je o ostalim partijama reč, Građanski pokret URA koji predvodi premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i Demos Miodraga Lekića, takođe su podršku pružili Milatoviću.

Analitičari sugerišu da upravo prelivanje glasova od Mandića i Bečića može biti faktor koji će mu doneti pobedu, dok će uticaja na konačne rezultate imati i glasovi apstinenata iz prvog kruga.

Ove izbore nazivaju istorijskim, jer se po prvi put nakon 30 godina nazire izborni poraz Mila Đukanovića, a građani Podgorice danas većinski poručuju – „neka dođe mlađi“.

Sva dešavanja iz Crne Gore pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO Žestoka rasprava crnogorskih predsedničkih kandidata u završnom TV duelu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare