Hrvatska izbori Andrej Plenković i Zoran Milanović Foto:Samir Jordamovic / AFP / Profimedia/Goran Stanzl / Xinhua News / Profimedia/STRINGER / AFP / Profimedia

Kako saznaje Indeks.hr iz izvora bliskih koaliciji Rijeke pravde, danas se u krugovima anti-HDZ-ovske koalicije pojavila ideja o formiranju vlade koja bi na vlasti bila oko godinu dana i napravila samo nekoliko ključnih stvari - promenila izborni zakon, prekrojila izborne jedinice, smenila Ivana Turudića s pozicije glavnog državnog tužioca i eventualno ukinula sporni zakon kolokvijalno nazvan "Lex AP", koji je HDZ progurao kako bi sprečio curenje informacija o korupcijskim aferama u javnost.

Mandatar takve vlade bila bi osoba koja se kandidiovala na izborima, što isključuje Zorana Milanovića. Kako saznaje pomenuti portal, jedan od lidera opozicionih stranaka je s tom idejom danas došao Peđi Grbinu, predsedniku SDP-a i lideru koalicije Rijeke pravde. Grbin je rekao da bi podržao takvu ideju, ali uz uslov da mandatar takve vlade ne bude mostovac Nikola Grmoja.

S tom idejom danas idu i kod Milanovića

Kako saznajemo, jedan od lidera anti-HDZ-ovske koalicije će danas kontaktirati i predsednika Zorana Milanovića i predložiti mu tu ideju. Namera je da se za mandatara odabere ozbiljna osoba na koju se može računati da će napraviti dogovorene ključne tačke a da osim toga bude praktično reč o tehničkoj vladi.

Pročitajte još...

Kad se realizuje tih ključnih nekoliko tačaka plana, koje bi po mišljenju lidera anti-HDZ-ovske opozicije obezbedile poštenije izbore, raspisali bi se novi izbori.

Što se pak tiče današnje ideje Mosta da se 76 ruku protiv HDZ-a skupi u saradnji s Mostom i DP-om, a bez Možemo i SDSS-a, iz SDP-a neslužbeno poručuju da na to ne bi pristali jer bi tako praktično prepustili celu vladu desničarima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar