Donald Tramp Foto:REUTERS/Tom Brenner

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa nazvala je Njujork, Sijetl i Portland "anarhističkim gradovima" i predvidela je ukidanje saveznog finansiranja nakon što ih je Bela kuća optužila da tolerišu nasilje i kriminal.

Zvaničnici administracije rekli su da ovi gradovi nisu uspeli da smanje kriminal tokom letnjih protesta. U sva tri grada, tokom leta bili su protesti zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda.

Čelnici pomenutih gradova obećali su da će tužiti Trampa i dodaju da je u pitanju politički potez predsednika, prenosi Bi-Bi-Si.

Sekretarijat za pravosuđe danas je saopštio kolika je stopa kriminaliteta u gradovima, te na koji način način je policija reagovala u njima.

Državni tužilac Vilijam Ber rekao je da ne može da se dozvoli trošenje saveznog novca, nastalog od skupljanja poreza građana SAD, kada je sigurnost građana konstantno ugrožena. On je pozvao Njujork, Sijetl i Portland da počnu da štite građane od kriminala.

Za sada ostaje nejasno koji deo saveznog finansiranja može biti uskraćen, a zvaničnici gradova rekli su je takav vid odbijanja finansiranja protivustavan.

Podsećamo, protesti u SAD trajali su više nedelja nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je mirno protestovao. Njegova smrt izazvala je veliko ogorčenje građana SAD, što je izazvalo talas protesta u gradovima.

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar