Foto: EPA-EFE/Mariscal

Madrid i London suočavaju se sa epidemijom koronavirusa koja lako može da parira evropskom žarištu Kovida-19, Lombardiji, pošto se broj preminulih udvostručuje svaka dva dana, ali stopa smrtnosti u Njujorku takođe bi lako mogla da ih sve nadmaši; nova analiza podataka o broju zaraženih i umrlih pokazuje natprosečne stope smrtnosti.

U Londonu se broj preminulih praktično duplira svaka dva dana, odnosno dan brže u odnosu na britanski prosek, pokazalo je istraživanje Fajnenšel tajmsa, piše Dejli mejl.

Lombardija, oblast na severu Italije, zamenila je po crnim statistikama kineski Vuhan i postala najugroženija oblast na svetu. Evropski zvaničnici saopštili su da je koronavirus u Lombardiji odneo ukupno skoro 7.000 života.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Ipak, putanja kojom se virus rapidno širi pokazuje da bi Madrid i London mogli da postanu nova žarišta, pošto se u ove dve evropske prestonice broj preminulih udvostručuje svaka dva dana.

Foto: Tanjug/Ap

Pročitaj i:

U Engleskoj je samo noćas preminulo 87 ljudi, a čak 21 iz istog klastera u Londonu. Velika Britanija beleži šestostruki rast broja zaraženih u rasponu od nedelju dana, a prošlog utorka od virusa je preminula 71 osoba.

Oružane snage u Španiji od NATO su zatražile humanitarnu pomoć u borbi protiv novog koronavirusa pošto je broj preminulih na nacionalnom nivou dostigao 2.700 žrtava, a broj zaraženih uskoro će prebacti 40.000.

U Madridu je broj zaraženih prebacio 12.000, a preminulo je 1.535 osoba, odnosno 57 odsto žrtava od ukupnog broja na nacionalnom nivou.

Foto: EPA-EFE/Bryan R. Smith

Mimo Evrope, stopa smrtnosti naglo raste u Njujorku; štaviše, upadljivo brže od ostatka SAD, što bi moglo da znači da Njujork preti da prestigne Madrid.

Na koronavirus u Njujorku je pozitivno 12.000 ljudi, a preminulo je 125 osoba.

Američki zvaničnici iz oblasti javnog zdravlja takođe upozoravaju da Sjedinjene Države već sada na dnevnom nivou beleže više slučajeva koronavirusa nego Kina na vrhuncu. SZO takođe je upozorila da epidemija Kovida-19 u SAD ima potencijal da nadmaši broj zaraženih i preminulih u Evropi i tako postane novi epicentar pandemije.

Foto: EPA-EFE/Bryan R. Smith

Pentagon je saopštio da očekuje da epidemija u Americi potraje najmanje nekoliko meseci, a da se situacija normalizuje u junu odnosno julu.

Američki predsednik Donald Tramp upozorio je, sa druge strane, da bi karantin koji predugo potraje mogao da „uništi“ zemlju, te da želi da ga ukine već sredinom aprila; njegov argument je da će koronavirus usmrtiti manje ljudi nego što bi to učinila recesija.