Irpin, porodica, poginula, nastradala porodica, majka i dvoje dece Tatyana, Alise i Nikita Perebeynos
Tatyana, Alise i Nikita Perebeynos Foto: SE Ranking/Facebook

Majka i njeno dvoje dece nemilosrdno su ubijeni tokom granatiranja Irpina nedaleko od Kijeva. Ova porodica je poreklom iz Donjecka odakle su pobegli tokom sukoba 2014. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Tatjana Perebejnos (43) ubijena je zajedno sa svojom ćerkom Alis (9) i sinom Nikitom (18) nakon što je ruska artiljerija napala civile koji su bežali iz opkoljenog Irpina. Slike njihovih tela kako leže na ulici u Irpinu posle granatiranja obišla su ceo svet.

Oglasio se očajni otac

Sergej Perebejnos iz Irpina odao je srceparajuću počast svojoj ženi, deci i psu koji su poginuli u ruskom granatiranju dok su očajnički pokušavali da pobegnu. Očajni čovek je govorio „oprostite mi“, dok je delio slike svoje supruge Tatjane, sina Nikite i ćerke Alis, prenosi San.

Irpin, porodica, poginula, nastradala porodica, majka i dvoje dece Tatyana, Alise i Nikita Perebeynos
Tatyana Perebeynos Foto: Facebook/SE Ranking

„Tanja nije uspela, čemu sve ovo? Šta je sledeće? Na putu sam, moram da te vidim poslednji put. Oprosti, nisam te čuvao“, rekao je on. Sergej nije bio sa svojom suprugom i decom u trenutku granatiranja, a sada se sprema da sahrani suprugu i decu nakon varvarskog napada.

Pobegli iz Donjecka 2014. godine

Nakon što su pobegli od separatističkih snaga u Donjecku, porodica se pre četiri godine preselila na periferiju ukrajinske prestonice, gde su planirali da renoviraju svoj dom i da gledaju kako njihova deca rastu.

Tatjana je radila kao šef računovodstva u SE Rankingu, IT startapu i našalila se sa kolegama o svojoj budućnosti tokom putovanja u Gruziju, samo tri dana pre nego što je počela ruska invazija na Ukrajinu.

Ona je bila voljena kolegnica koja je imala odličan smisao za humor i bila je poznata u kompaniji po svojoj pristupačnoj ličnosti.

„Uvek si mogao da joj se obratiš sa najglupljim pitanjima o pirezima, međunarodnim plaćanjima ili bilo čemu drugom“, rekao je jedan kolege. „Uvek je strpljivo odgovarala, stavljajući sve opcije na sto“, dodao je.

Irpin, porodica, poginula, nastradala porodica, majka i dvoje dece Tatyana, Alise i Nikita Perebeynos
Alise Perebeynos Foto: Facebook

Tatjana i njena deca nisu ranije uspeli da pobegnu jer su brinuli o njenoj bolesnoj majci. Pridružili su se porodičnom prijatelju i prevedeni su preko mosta pre nego što im je rečeno da pređu otvorenu ulicu u blizini Kijeva kao deo humanitarne evakuacije koja ima je obećavala siguran prolaz. Međutim, izgubili su živote u granatiranju.

Ko se još oprostio od Tatjane i njene dece?

Prijatelji i kolege se trude sa sumiraju šok i tugu koji su usledili nakon šokantne smrti porodice.

„U najtežim trenucima… kada im je granata uništila stan, kada su morali da spavaju u podrumu – nije izgubila snagu i nepokolebljiv snimao za humor, održavajući raspoloženje svih oko sebe“, piše britanski Telegraf.

Počast Tatjani je odala i kompanja SE Raking, za koju je radila.

Irpin, porodica, poginula, nastradala porodica, majka i dvoje dece Tatyana, Alise i Nikita Perebeynos
Foto: Diego Herrera / ContactoPhoto / Profimedia

„Nema reči da opišemu našu tugu ili da popravimo bol. Ali za nas je ključno da ne dozvolimo da Tanja i njena deca Alis i Nikita ostanu samo statistika“, navodi se u saopštenju.

„Njena porodica je postala žrtva ničim izazvane vatre na civile, što je po svakom zakonu zločin protiv čovečnosti. Ruska vojska su zločinci i treba ih zaustaviti. Naša srca su slomljena. Naše molitve su za sve Ukrajince, koji se bore za svoje pravo na postojanje“, ističe se.

„Samo tri dana pre rata smo bili u Gruziji i pravili smo planove za budućnost, a sada pišemo čitilju Tatjani i njenoj deci. Nema objašnjeja, dogodilo se nezamislivo“, rekli su.

Ukrajinski biznismen Mikita Mikado, takođe je odao počast Tatjani i njenoj deci.

Irpin, porodica, poginula, nastradala porodica, majka i dvoje dece Tatyana, Alise i Nikita Perebeynos
Foto: Diego Herrera / Zuma Press / Profimedia

„Spojilo nas je to što sam bio investitor u taj startap“, rekao je on. „Nažalost njena porodica nije ranije mogla da napusti Irpin zbog bolesne majke. Tatjanu i njenu decu više ništa ne može vratiti. Ali možete sprečiti smrt drugih ljudi“, dodao je.

„Ovo je ratni zločin“

Fotograf i novinar Andrij Dubčak, koji je snimio trenutak kada je pala granata, potvrdio je indentitet žrtava na Fejsubuku.

„Porodica je iz Donjecka. Pobegli su od rata još 2014. godine. Mislili su da je Irpin bezbedno mesto, ali ruska vojska ih je našla i ovde“, rekao je on.

Irpin, porodica, poginula, nastradala porodica, majka i dvoje dece Tatyana, Alise i Nikita Perebeynos
Nikita Perebeynos Foto: Facebook

Lindzi Adario, fotoreporterka koja je snimila fotografije koje su obišle svet, osudila je ubistvo porodice kao ratni zločin.

„U roku od nekoliko minuta, erija minobacača je padala sve bliži našoj poziciji, dok jedan nije pao nedaleko od mesta gde sam stajala i ubio majku i njeno dvoje dece“, rekla je ona.

„Ja sam majka i kada radim, trudim se da budem fokusirana. Trudim se da se držim, na neki način, kameru na oku. Naravno, bilo je veoma emotivno“, dodala je.

BONUS VIDEO: Rusi u oblasti Kijeva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare