Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA ,Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; profimedia.rs

Gledano odozgo, oblici su bili nepogrešivi. Grupa ruskih vojnika je napredovala peške. Kretali su se kradomice po prostranstvu polja i žbunjastih stabala. „Nismo mogli da verujemo svojim očima“, rekao je Viktor, ukrajinski operater dronova. „Napad se dogodio pre 10 dana. Nisu doveli ni tenkove ni oklopna vozila".

Trupe – njih oko 40 – poslate su preko južne linije fronta, nedaleko od sela Huljajpilske pod kontrolom Ukrajine. Viktor je poslao njihove koordinate nazad u bazu. Druga jedinica ih je pogodila minobacačem. Stakleni zimski pejzaž nudio je malo pokrivača. Mnogo Rusa je umrlo. Ostali su se povukli, vukući za sobom povređene.

Slični napadi se dešavaju svakih nekoliko dana, obično uključuju pet ili šest muškaraca. To je, rekao je Viktor, „nova taktika“. Da li su ovi upadi bili hrabri ili bezobrazni?

„Nema mnogo smisla, ali nisu sasvim besmislene. Oklopna vozila su bučna. Ponekad neprijatelj uspe, uglavnom ne. To znači da se nikada ne možemo opustiti“, rekao je on.

Viktorova specijalna vazdušna obaveštajna jedinica – poznata pod imenom Vortek – deluje iz linije prednjih rovova iskopanih oko Huljaipilske. Nekada dom za 1.000 ljudi, selo je sada sablasna olupina. Stambeni blokovi bez krova u nizu Larenkova, jedne od tri stambene avenije. Uvrnuti projektil Grad leži u snegu, pored mrtvog psa i dečijih papuča, prenosi Gardijan.

Rusi su udaljeni manje od kilometar. S vremena na vreme odnekud se iz belog horizonta začuje udarni bum. Prošlog proleća ruski vojnici su nakratko zauzeli susedno naselje Novoselivka pre nego što su se povukli niz put. Pobrkali su ga sa drugim istoimenim selom u istočnoj Donjeckoj provinciji, rekli su meštani.

„Svakodnevno nas granatiraju“, ispričao je stanovnik Vanja Firsov. „Rusi su kasapini (mesari), svinje i pacovi“. Kao dokaz, Firsov je pokazao opustošenu ambulantu u selu. Rakete su ga pretvorile u ruševinu punu prašine i krhotina.

„Upravo je renovirana“, rekao je Firsov. Podigao je komad metalnog dimnjaka koji je ležao u bašti i pokazao kolibu preko puta, koju su pogodila tri Grada.

U selu, ranije poznatom pod sovjetskim imenom Komsomolske, ostalo je oko 20 civila. Od marta nema ni struje ni gasa. Glavni poslodavac – farma ćuretina – zatvorena je nakon invazije Rusije. Firsov je rekao da je hranio čopor pasa koje su napustili njihovi vlasnici. Neljudska populacija Huljaipilske uključuje koloniju divljih golubova. Jedini drugi ljudi koji su viđeni bili su ukrajinski vojnici.

Nejasno je da li je Rusija sposobna da izvede odlučnu ofanzivu ovde, ili bilo gde drugde. Na istoku, ruske snage polako se kreću napred. Do sada su ostvarili samo postepeni napredak, uključujući nekoliko sela na severoistoku na ruskoj granici. Njihov glavni prioritet je zauzimanje Bahmuta, gde borbe besne mesecima. Udarac Moskve nokautom čini se sve manje verovatnijim.

Rat bi tek mogao da bude odlučen na poljima suncokreta na jugu, trenutno pod snegom. Obe strane su izgradile duboke odbrambene položaje duž linije fronta koja se provlači kroz Zaporošku oblast. Ako Rusija želi da opkoli istočnu ukrajinsku armiju, koncentrisanu u garnizonskim gradovima Kramatorsk i Slavjansk, mora da se probije u Huljaipilske i da zaobiđe sever.

Foto: EPA-EFE/STR/STRINGER, EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA/SERGEY SHESTAK/ROMAN PILIPEY

U međuvremenu, isti ravni teren je najverovatnije poprište za ukrajinsku kontraofanzivu. Vojni analitičari očekuju da će se to dogoditi krajem marta ili aprila. Cilj bi bio probijanje ruskih linija i oslobađanje okupiranog grada Melitopolja. Prema ruskim blogerima, plaćenička pojačanja iz grupe Vagner nedavno su autobusima dovezena u grad kako bi se to sprečilo.

U teoriji, ako bi Melitopolj pao, ukrajinske snage bi tada mogle da napreduju u dva odvojena pravca. Mogli bi da idu na istok prema luci Marijupolj, izgubljenoj od Rusije u proleće 2022. nakon ubilačke opsade. I mogli bi da se kotrljaju na zapad u južni deo Hersonske provincije koji drže Rusi duž leve obale reke Dnjepar. Ovo bi odvelo ukrajinsku vojsku na Krim.

Za sada je situacija u pat poziciji. Prošlog vikenda, snežne oluje su značile da je bilo nemoguće videti više od nekoliko stotina metara, a kamoli da se napravi značajan napredak. Među ukrajinskim vojnicima vladao je osećaj optimizma, pojačan istorijskom posetom američkog predsednika Džoa Bajdena Kijevu u ponedeljak. Godinu dana nakon što je Vladimir Putin započeo svoju invaziju u punom obimu 24. februara, oni su izrazili uverenje da se pobeda bliži.

„Pogledajte celu priču. U početku je neprijatelj bio mnogo jači od nas i mnogo moćniji“, rekao je Viktor – koji nosi pozivni znak „Lucki“ – rekao je Viktor. „Od tada smo povratili mnogo naše teritorije. Sada imamo dobre šanse za dalji uspeh na bojnom polju.” Istakao je: „Taktički smo fleksibilni. Ne moramo da ostanemo u fiksnoj poziciji. Možemo se kretati.“

PROČITAJTE JOŠ:

U daljini se začuo bum. „Daleko je“, veselo je objasnio Viktor. „Nije vredno ni razmišljanja.“ On je rekao da je njegova dobrovoljačka jedinica provela veći deo prošle godine na granici Hersonske pokrajine i da je u novembru učestvovala u oslobađanju grada od ruskih okupatora. U januaru, njegova jedinica je poslata na Zaporoški front, kao deo očiglednog gomilanja ukrajinskih snaga.

Andrij Veldimanov – oficir ukrajinske 108. brigade – rekao je da je njegova četa smeštena u Huljajpilske. Da li bi Rusi mogli da probiju?

„Pokušavaju da napreduju do naših pozicija. Rekao bih da nailaze na ozbiljnu opoziciju“, odgovorio je na engleskom. Da li bi zapadni tenkovi napravili razliku? „Očigledno bi nam pomogli. Ali mi imamo svoje tenkove. Povratak naše zemlje nije san.“

Čak i ako pucnjava prestane, malo je izgleda da će se stanovnici sela moći vratiti svojim starim životima. Projektil je ostavio veliku kružnu rupu na bočnoj strani dvospratnog betonskog stambenog bloka. Zavese su vijorile kroz zjapeće rupe. Poljoprivredno zemljište je ležalo napušteno. Bilo je previše opasno ubirati lokalne bobice. Granatirani su i susedni gradovi, uključujući Orihiv i Huljajpole.

Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Majkl – mladi veb programer iz Odese – rekao je da je uspostavio snažnu vezu tokom prošle godine sa drugim članovima svoje jedinice za dron. „Mi smo braća po oružju“, rekao je on. Dodao je: „Pre 24. februara bilo je kao u Prvom svetskom ratu. Sada je drugi svetski rat, ali inteligentniji. Imaju više trupa. Mi smo profesionalniji. Moramo da razmislimo, da zaronimo dublje. Mislim da će pametniji pobediti.”

Da je Ukrajina David u biblijskoj priči, da li bi mogla da pobedi ruskog Golijata? „Mi smo definitivno mali protiv velikog momka“, priznao je Majkl. „Ali mali momak ima mnogo trikova.“

BONUS VIDEO: Putin o ratu u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar