Svinje Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Broj svinja koji je ubijen u Hrvatskoj zbog svinjske kuge je 19.000, izjavila je Ljupka Maltar iz Ministarstva poljoprivrede.

„Već je taj broj oko 19.000, ako uračunamo i umrle, brojka je oko 20 hiljada. Ta brojka je najvećim delom iz Vukovarsko-sremske županije, a manjim delom iz Brodsko-posavske regije“, rekao je Maltar i dodao da danas imaju oko 400 svinja koje moraju da eutaniziraju.

Maltar kaže da u Vukovarsko-sremskoj županiji trenutno postoji pet timova za eutanaziju, u kojima su timovi veterinara i veterinarskih tehničara. Tu su i popisni timovi koji rade sve što je potrebno na terenu, kao i radnici Državnog inspektorata koji imaju svoje službene procedure kontrole.

Pročitajte još:

Maltar kaže da je i veterinarima teško kada moraju da eutanaziraju životinje.

„Veterinari su oni čija je profesija i profesija da leče i pomažu životinjama. Nažalost, kada je reč o ovakvim eutanazijama, najteže to doživljavaju kolege veterinari. I mi imamo problema sa tim, s obzirom da nije jednostavno, nije lepa scena. Međutim, ovo je pomoć i za životinje, jer u objektima gde ima pozitivnih slučajeva, životinje umiru u patnji“, objašnjava Maltar.

BONUS VIDEO Balkan i afrička kuga svinja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar