Avganistan Foto: BULENT KILIC / AFP / Profimedia

Porodice u Avganistanu prodaju svoju decu kako bi otplatile dugove, jer se ekonomija ove zemlje nalazi na ivici totalnog kolapsa.

PROČITAJTE JOŠ:

Jedna siromašna majka, koja zarađuje samo 50 penija dnevno radeći kao čistačica u zapadnom gradu Heratu, duguje 400 funti čoveku od kojeg je pozajmila novac da prehrani porodicu. Zajmodavac je ženi, koja se indentifikuje samo kao Saleha, rekao je da će joj otpisati dug ako mu proda svoju trogodišnju ćerku Najibu, prenosi Vol Strit Žurnal.

Ako Saleha (40) ne vrati dug za tri meseca, njena ćerka će biti preseljena iz porodične kuće u kuću zajmodavca, pre nego što se uda za jednog od njegovih sinova kada uđe u pubertet.

Salehina situacija nije izolovan slučaj u Avganistanu. Zemlja se suočava sa humanitarnom krizom jer su novčane rezerve sve manje, a međunarodna pomoć više ne stiže.

Avganistan Foto: Wakil KOHSAR / AFP / Profimedia

Druge porodice u Heratu primorane su da prodaju svoju decu kako bi otplatile dugove, ističu stanovnici.

Od kada su talibani u avgustu zauzeli Avganistan, ekonomija zemlje je na ivici kolapsa. To je dovelo do kolapsa njene valute, nedostaju novčanice, dok su cene osnovnih dobara skočile zbog nestašice, uz upozorenje UN-a da bi uskoro moglo da nestane hrane.

To je dovelo do toga da je šef UN-a ove sedmice upozorio da se Avganistan suočava sa „prelomnim trenutkom“, pa je hitno apelovao na zemlje da „ubrizgaju“ gotovinu nazad u avganistansku ekonomiju. Ova zemlja se i pre dolaska talibana oslanjala na međunarodnu pomoć, koja je činila 75 odsto državne potrošnje.

Avganistan Foto: Hoshang Hashimi / AFP / Profimedia

Avganistan se bori sa krizom likvidnosti jer sredstva ostaju zamrznuta u SAD i drugim zemljama, a isplate iz međunarodnih organizacija su obustavljene.

Efekti ekonomskog kolapsa mogli bi se pokazati fatalnim za zemlju u kojoj trećina stanovništva preživi sa samo dva dolara dnevno.

Salehu sada mora da nađe dovoljno novca da otplati dug kako ne bi izgubila ćerku. Njen muž, koji je dosta stariji, ne radi nigde. Saleha i njena porodica radili su na farmi u Badghišu, ali su zbog sukoba i suše morali da pobegnu u Herat. Bili su primorani da pozajmljuju novac kako bi se prehranili.

Avganistan Foto: Javed TANVEER / AFP / Profimedia

Situacija je postala teška, pošto su se cene osnovninih namirnica poput brašna i ulja udvostručile od kada su talibani došli na vlast.

„Ako život nastavi da bude ovako grozan, ubiću svoju decu i sebe. Ne znam ni šta ćemo jesti večeras“, rekla je Saleh za „Vol Strit Žurnal“ iz svoje male dvosobne kuće.

„Pokušaću da pronađem novac i spasim život svoje ćerke“, dodao je njen muž Abdul Vahab.

Halid Ahmad, zajmodavac, potvrdio je novinama da će otpisati dugove porodici u zamenu za njihovu ćerku.

Avganistan, Kabul, Talibani
Foto: EPA-EFE/STRINGER

„I ja nemam novca. Nisu mi vratili novac. Dakle nemam druge mogućnosti nego da im uzmem ćerku“, rekao je Ahmad.

Generlni sekretar UN-a Antonio Gutereš upozorio je da humanitarna kriza u Avganistanu raste, pogađajući najmanje 18 miliona ljudi, odnosno polovinu stanovnika u zemlji.

Mnogi su sada prepušteni prikupljanju plastičnih flaša za reciklažu ili prodaju kako bi zaradili novac za hranu.

Međutim, jedan talibanski zvaničnik je rekao da će Avganistanci morati da se naviknu na borbu narednih nekoliko meseci.

„Dve decenije samo patili u borbi, izgubili smo članove svojih porodica, nismo imali odgovarajuću hranu i na kraju smo bili nagrađeni ovom vladom. Ako ljudi moraju da se muče nekoliko mesci, pa šta?“, rekao je on.

Kandahar Avganistan talibani
Slavlje talibana na ulicama Kadahara Foto:EPA-EFE/STRINGER

„Sa zamrznutom imovinom i pauziranjem razvojne pomoći, ekonomija zemlje se raspada. Banke se zatvaraju, a osnovne usluge poput zdravstvene zaštite obustavljene su na mnogim mestima“, rekao je šef UN-a.

BONUS VIDEO: Talibani ruše tvrđavu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar