Foto: JLPPA / Bestimage / Profimedia

Saudijska organizacija "ROSHN", koju podržava saudijski fond za bogatstvo "PIF", u utorak je najavila MARAFI, naselje severno od Džede, u koje je planirano da se useli više od 130.000 stanovnika.

Ono što je posebno zanimljivo kod ovog projekta je ste činjenica da će oko grada biti izgrađen 11 kilometara dug i 100 metara širok kanal koji će ujedno biti i prvi ovakav u Saudijskoj Arabiji. Na taj način će kanal, kao i grad, biti spojeni sa Šarm Abhurom, odnosno kanalom koji se nalazi na istočnoj strani Crvenog mora.

Pod vođstvom prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, „ROSHN“ grupa predvodi mnoge nacionalne projekte u potrazi za ciljevima koji država želi da ostvari do 2030. godine.

Generalni direktor grupe Dejvid Grover, opisao je ovaj projekat kao „potpunu promenu igre“.

„‘MARAFI’ će promeniti igru u sektoru razvoja nekretnina. Podići će lestvicu razvoja u regionu, poboljšavajući kvalitet života u Džedi“, naveo je Grover u saopštenju.

„MARAFI“ je jedan od glavnih projekata, čime će Džeda postati destinacije svetske klase, dodao je on.

Pročitajte još...

Projekat podrazumeva stambene zgrade, prostore za rekreaciju i javne površine.

MARAFI će se sastojati od više različitih okruga. Fasade će biti inspirisane istorijskim dizajnom regiona Džeda, samo u savremenom urbanom kontekstu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare