Slovenija posledice nevremena FotoFOTO TANJUG/ FOTO STA/

Novo jače nevreme zahvatilo je Sloveniju u nedelju posle podne i kreće se prema jugoistoku zemlje, objavila je agencija za okolinu ARSO.

„Novo jače nevreme zahvatilo je Sloveniju, krenulo je od Gornjeg Posočja i došlo do Poljanske doline, Žira i Polhograjskog hribovja. Oluja s jačim pljuskovima tokom koje su mogući i jači udari vetra i grad idu prema jugoistoku“, objavio je ARSO.

Iz saobraćajno-informativnog centra naveli su da se zbog jakog nevremena i grada vozačima ne preporučuje da voze na relaciji Brezovica – Vrhnika.

Stranica Neurje.si upozorila je da će najviše problema izazvati pljuskovi zbog velikog broja aktivnih klizišta, prenosi Jutarnji list.

Slovenija posledice nevremena FotoFOTO TANJUG/ FOTO STA/

Do mesta Črna na Koroškem koje je nakon oluje pre dva dana bilo potpuno odsečeno, nadležne su službe uspele uspostaviti interventni makadamski put, kojim terenska i interventna vozila mogu pristupiti. Tom trasom odvijaće se evakuacije i hitno zbrinjavanje, objavila je agencija STA pozivajući se na vladin kabinet za informiranje.

No iz nekih delova Črne na Koroškem ne može se pristupiti drugim delovima mesta. Ujutro je reka još tekla središtem grada. I dalje ima problema sa snabdevanjem strujom, vodom i s mobilnim signalom.

Slovenački premijer Robert Golob koji je posetio Škofju Loku rekao je da je Slovenija pokrenula evropski mehanizam civilne zaštite, a zatražila je i pomoć susednih zemalja.

Zahvalio se u telefonskom razgovoru predsednici Europske komisije Ursuli von der Lajen na svekolikoj pomoći Sloveniji suočenoj s razornim poplavama.

Ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon rekla je da se prema najavama iz Brisela Fon der Lajen sledeće nedelje očekuje u poseti Sloveniji.

Hrvatsko ministarstvo odbrane objavilo je da je u Sloveniju upućen helikopter s osam pripadnika Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva (HRZ) koji će pomoći susednoj zemlji u odbrani od poplava.

Slovenačka predsjednica Nataša Pirc Musar tokom posete Kamniku rekla je da država stavlja na raspolaganje sve resurse za otklanjanje katastrofalnih posledica.

Ona sama dobija puno poziva od predsednika drugih država, ne samo susjednih, svi su spremni da pomognu, a Slovenija očekuje i pomoć EU-a, izjavila je.

Neprospavana noć

Poplave u Sloveniji i dalje traju, a uprkos smanjenju količine padavina tokom noći, mnogi ljudi zbog opasnosti od klizišta nisu mogli spavati u vlastitim kućama, javlja u nedelju slovenačka agencija STA.

Vatrogasci su sprovodili mere zaštite od odrona tla i poplava, ispumpavali vodu iz poplavljenih objekata, uklanjali srušeno drveće, spasavali ljude iz opasnih prostora i dostavljali potrepštine poput hrane i lekova, javljaju iz Uprave za zaštitu i spašavanje.

Uprava je u proteklih 12 sati zaeležila ukupno 230 vanrednih slučajeva na 186 lokacija, a najviše na područjima regionalnih centara za obaveštavanje u Murskoj Soboti (36), Mariboru (32), Slovenj Gradecu (31), Celju (26) i Ljubljani (21).

Zbog izlivanja reke Mure u večernjim je satima iz sela Dolnja Bistrica evakuisano 500 ljudi.

PROČITAJTE JOŠ:

Do evakuacije je došlo takođe u Koroški Beli, gde je trajala do sedam sati ujutro, te uz reku Mežu. Tokom noći je izrađen plan za preventivnu evakuaciju dodatnih 110 osoba iz Črne na Koroškem, gde će biti evakuisani i korisnici Centra za osposobljavanje, rad i zaštitu, objavio je Radio Slovenija.

Donji tokovi Krke i Save se još uvek izlivaju, a situacija je i dalje najgora u Krškoj vasi i u Ločama. Nekoliko gostiju kampa termi Čatež je zbog nabujale podzemne vode noć provelo u sportskoj dvorani u Brežicama.

Poplava koja je izbila u opštini Prevalje na severu zemlje koja leži na reci Meži uništila je brojne stambene objekte i komunalnu infrastrukturu poput puteva i mostova.

Brojni putevi su i dalje zatvoreni u pokrajinama Primorskoj, Koruškoj, Štajerskoj, Zasavlju i Središnjoj Sloveniji. Saobraćaj je, među ostalim, u potpunosti obustavljen između Celja, Laškog i Radeča te na relacijama Ljubljana-Litija-Zagorje-Hrastnik-Zidani Most, Hrastnik-Marno-Rimske Toplice i Trebija-Žiri-Rovte.

Putevi su zatvoreni i od Mežice i od Šoštanja prema Črnoj na Koroškem, Dobrova-Polhov Gradec-Ljubljanica, Preddvor-Jezerski vrh, Begunje-Tržić, Ljubno-Solčava te od Kamnika prema Kamniškoj Bistrici i prema Gornjem Gradu. Ponovno je otvoren put između Ljubljane i Maribora.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar