Superjahta. Foto: Instagram @tomvanoossanen/tomvanoossanen.com/via REUTERS

Iako su stanovnici Roterdama navikli da svakodnevno viđaju brodove koji plove kanalima ovog grada, retko imaju priliku da vide jahtu dugu, ni manje ni više, nego 94 metra.

Pročitajte još:

U pitanju je gigantski brod Projekt 817, jedno od najvećih plovila, koje je prolazilo kanalom praktično pored kuća i crkava. Meštani su ovaj neobičan prizor, koji je objektivom “uhvatio” je fotograf Tom van Osanen, posmatrali u čudu.

„Ljudi su postavljali pitanja poput onih zašto bi neko krstario brodom ovde“, kaže fotograf, koji je jahtu pratio prva dva dana.

„Očigledno je da ne krstari. Ide na more i više se nikada neće vratiti“, dodaje.

Fotograf kaže da se svake godine tim putem prođe oko četiri do šest superjahti, pre nego što isplivaju u more. Ipak, malo je onih poput broda Projekt 817.

“Ponekad treba jedan sat da se prođe, a s obzirom na količinu saobraćaja u Danskoj, brzo nastane gužva”, komentarisao je fotograf Osanen za CNN te dodaje da su oba brodogradilišta u Holandiji dosta udaljena od Severnog mora i da zato brodovi moraju da idu malim kanalom do Roterdama.

“Postoji samo jedan put”, kaže on.

Neki delovi kanala duž rute su svega nekoliko metara širi od broda Projekt 817.

Brod se dugačak 44,7 metara od luke do desnog boka, što znači da je za njegov transport potrebna velika pažnja.

Fotografu je bilo od izuzetne važnosti da zabeleži ovaj prizor, jer je ovo, kako kaže možda i poslednji put da ovolika jahta prolazi ovom rutom. Naime, holandska vlada takođe je potvrdila planove za proširenje prolaza na obližnjem Kornverderzandu, što na kraju znači da će veći brodovi moći da plove direktno iz Makuma u ​​Severno more bez prolaza kroz naseljene gradove.

„Mogli bi lako da izgrade i prolaz do 160 metara, pa zašto bi onda i dalje prebacivali tako veliki čamac kroz sve ove kanale i prolazili kroz svu gnjavažu“, napominje Osanen.

Dodaje kako je fotografisao mnoge brodove, ali da nijedno snimanje nije isto i da neprestano pokušava da smisli nove načine za prikazivanje plovila.

„Svaki čamac je drugačiji. To je uvek ista ruta, ali uvek se trudim da pronađem različite uglove. Izazov je slikati ga na drugačiji način. Zaista mi je drago što je ovo uspelo tako dobro“, zaključuje on.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare