U univerzitetskim kompleksima širom SAD organizovani protesti zbog stradanja palestinskih civila Foto:Tanjug/Mikala Compton/Austin American-Statesman via AP

Studenti koji protestuju zbog rata između Izraela i Hamasa na univerzitetima širom SAD danasu su obećali da će nastaviti svoje demonstracije, a nastavno osoblje osudilo je predsednike univerziteta koji su pozvali policiju da sklone demonstrante iz kampusa.

Dok Univerzitet Kolumbija nastavlja pregovore sa onima u propalestinskim demonstrantima, univerzitetsko veće je u petak usvojilo rezoluciju kojom je formirana radna grupa za ispitivanje rukovodstva administracije, a koja je prošle nedelje pozvala policiju da sklone studente, što je rezultiralo sukobom i više od 100 hapšenja.

Iako je univerzitet u više navrata postavljao, a zatim odlagao rokove za uklanjanje kampa koji su postavili demonstranti, univerzitet je u petak uveče poslao imejl studentima rekavši da bi vraćanje policije u kampus u ovom trenutku bilo kontraproduktivno, prenosi AP.

U univerzitetskim kompleksima širom SAD organizovani protesti zbog stradanja palestinskih civila Foto:EPA-EFE/SARAH YENESEL

Kako raste broj poginulih u ratu u Gazi, demonstranti širom zemlje traže da škole prekinu finansijske veze sa Izraelom i kompanijama za koje kažu da omogućavaju sukob. Neki jevrejski studenti kažu da su protesti prerasli u antisemitizam i da ih je strah da kroče u kampus.

Policija je ranije danas počela da čisti proteste u kampusu Univerziteta Nortistern u Bostonu. Univerzitet je saopštio da su demonstracije, koje su počele pre dva dana, „infiltrirane od strane profesionalnih organizatora“ bez ikakve pripadnosti školi, a da su na protestima korišćene antisemitske uvrede, uključujući “Ubij Jevreje“.

Odluke da se pozove policija, koje su dovele do stotina hapšenja širom zemlje, navele su članove nastavnog osoblja na univerzitetima u Kaliforniji, Džordžiji i Teksasu da iniciraju ili izglasaju nepoverenje svom rukovodstvu. To su uglavnom simbolični ukori, bez ovlašćenja da smene svoje predsednike.

U univerzitetskim kompleksima širom SAD organizovani protesti zbog stradanja palestinskih civila Foto:Tanjug/Ricardo B. Brazziell/Austin American-Statesman via AP

Kalifornijski državni politehnički univerzitet, Hambolt, dao je demonstrantima koji su se zabarikadirali u zgradi rok da odu do petka, od kojih su samo neki otišli. Nakon što su demonstranti odbili policiju ranije ove nedelje, kampus je zatvoren do kraja semestra.

U Koloradu, policija je u petak prošla kroz kamp demonstranata u Denverskom kampusu Oreriaj, u kojem se nalaze tri univerziteta i koledža, uhapsivši oko 40 demonstranata zbog optužbi za upad. Studenti koji predstavljaju kamp Kolumbija, koji je inspirisao talas protesta širom zemlje, rekli su u petak da su zašli u ćorsokak sa administratorima i da nameravaju da nastave protest.

Nakon sastanaka u četvrtak i petak, studenti pregovarači rekli su da univerzitet nije ispunio njihov primarni zahtev za dezinvestiranjem, iako je bilo napretka u nastojanju da se transparentnije obelodanjuju finansije. Predsednica Kolumbije Minuš Šafik suočila se u petak sa značajnim kritikama fakulteta, ali je zadržala podršku poverenika.

Pročitajte još...

U izveštaju izvršnog odbora univerzitetskog senata, koji predstavlja profesore, utvrđeno je da su Šafik i njena administracija preduzele “mnoge radnje i odluke koje su naškodile Univerzitetu Kolumbija“. To uključuje pozivanje policije i omogućavanje hapšenja studenata bez konsultacija sa nastavnim osobljem, lažno predstavljanje i suspendovanje studentskih protestnih grupa i angažovanje privatnih istražitelja.

Kao odgovor, portparol univerziteta Ben Čang rekao je u petak uveče da su “posvećeni stalnom dijalogu i cenimo konstruktivan angažman veća u pronalaženju puta napred“. Policija se sukobila sa demonstrantima u četvrtak na Univerzitetu Indijana u Blumingtonu, gde su 34 demonstranta uhapšena, na Državnom univerzitetu Ohajo, gde je oko 36 uhapšeno i na Univerzitetu Konektikat, gde je uhapšena jedna osoba.

Univerzitet Južne Kalifornije otkazao je u četvrtak ceremoniju diplomiranja 10. maja, dan nakon što je više od 90 demonstranata uhapšeno u kampusu. Univerziteti na kojima su članovi nastavnog veća izglasali nepoverenje svojim predsednicima uključuju Kal Poli Hambolt, Univerzitet Teksasa u Ostinu i Univerzitet Emori.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare