Fotoreporter N1 Faruk Zametica u naselju Donja Jablanica, uništenom poplavom Foto: F.Z./N1

Nakon što su nezapamćene poplave pogodile Bosnu i Hercegovinu, potraga za nestalima, kojih ima najmanje 10, nastavlja se i danas. U jednoj od najteže pogođenih opština, Jablanici, proglašena je trodnevna žalost.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona saopštila je u subotu da je broj žrtava u poplavama manji od onog koji je objavljen u petak i da je na području tog kantona stradalo 13, a ne 14 osoba kako je prethodno naveo kantonalni MUP. U toku dana prijavljene su još dvije žrtve na području tog kantona tako da je zaključno sa subotom stradalo 15 osoba.

Tri osobe smrtno su stradale u Fojnici, na području Srednjebosanskog kantona, tako da je na nivou države crni bilans porastao na 18 osoba, prenosi N1 Sarajevo.

Fotoreporter N1 Faruk Zametica u naselju Donja Jablanica, uništenom poplavom Foto: F.Z./N1

Na području HNK traga se još za deset osoba, od čega je šestoro u Jablanici i četvoro u Konjicu.

Spasilačke ekipe i danas nastavljaju sa raščišćavanjem terena i potragom za nestalima.

U Jablanici trodnevna žalost

Načelnik opštine Jablanica Damir Šabanović doneo je odluku o proglašenju Dana žalosti koji će trajati od danas do 8. oktobra.

PROČITAJTE JOŠ

Kako se navodi, odluka je doneta povodom tragične smrti sugrađana u elementarnoj nepogodi koja je zahvatila opštinu Jablanica.

Dani žalosti obeležavaju se spuštanjem zastava na pola koplja na zgradama opštine i javnih ustanova čiji je osnivač opština Jablanica.

Tokom trajanja dana žalosti, na javnim mestima neće biti održavani kulturni, zabavni i slični programi, dok će fizička i pravna lica koja obavljaju ugostiteljsku delatnost, te lokalni mediji prilagoditi svoje poslovanje ovom periodu.

Podsetimo, na području Jablanice i Konjica dosad su pronađena tela 15 osoba.

BONUS VIDEO Dan posle katastrofalnih poplava u BiH situacija veoma teška

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar