Ruski predsednik Vladimir Putin obraća se danas Federalnoj skupštini. Na samom početku je rekao da su ruske strateške nuklearne snage spremne za operativnu upotrebu i odbacio je informacije o nuklearnom oružju u svemiru. On tvrdi da NATO sprema napad na Rusiju, koja je u tom slučaju spremna da odgovori.

„To je demagogija, Amerikanci uoči izbora žele da prikažu da i dalje vladaju svetom, žele da nas nateraju na pregovore. Ali, nemaju nikakvu prevagu nad nama. Naša pozicija je jasna, ako žele s nama da razgovaraju, moraju da uključe naše nacionalne interese i našu sigurnost u njih“.

Dodao je da kao u prošlosti, Amerikanci žele da uvuku Rusiju u oružanu trku kako bi je iscrpili.

„Na nama je da iskoristimo svaki rubalj kako bismo opremili i održavali svoju vojsku. Moramo da učinimo sve kako bismo zaustavili širenje NATO saveza prema našoj teritoriji“, rekao je on.

Napad Rusije na Evropu?

Kada je reč o potencijalnom napadu Rusije na Evropu, o čemu se govori u poslednje vreme, Putin je rekao da je to propaganda, ali da su svi videli kako završavaju oni koji prete Rusiji.

Praksa godišnjeg obraćanja predsednika utvrđena je 1993. godine. U njemu se navodi da se predsednik države „obraća Federalnoj skupštini jednom godišnje i informiše o situaciji u zemlji, glavnim pravcima unutrašnje i spoljne politike države“.

Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/KONSTANTIN ZAVRAZHIN / SPUTNIK / KREMLIN, RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S, SOPA Images / Sipa Press / Profimedia,EPA-EFE/OLEG PETRASYUK, Shutterstock

„NATO sprema napad na Rusiju“

Zapadna Rusija mora da bude „odgovarajuće zaštićena“ nakon proširenja NATO-a na Švedsku i Finsku, rekao je Putin u svom obraćanju na Federalnoj skupštini. On je dodao da snage NATO-a „pripremaju napad“ na rusku teritoriju, koristeći „najefikasnije snage za to“.

Poručio je da bi sudbina bilo koje zemlje koja napadne Rusiju bila „mnogo tragičnija“ od svega s čime se ta zemlja pre suočila.

Vladimir Putin Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

„Moraju da shvate da mi takođe imamo oružje, oružje koje bi moglo da ih porazi na njihovoj teritoriji“, napominje Putin, dodajući da bi takav potez mogao „da podstakne upotrebu nuklearnog oružja. Zar oni to ne razumeju“, upitao je i optužio zapadne zemlje da za sebe misle da su „glavne“.

„Rusofobija zaslepljuje ljude i lišava ih njihovih racionalnih sposobnosti. Bez Rusije nema čvrstog mira u svetu“, kazao je on.

Pročitajte još...

O Putinovom današnjem obraćanju oglasio se i portparol Kremlja Dmitirij Peskov, koji je rekao da se „obraćanje u mnogo čemu može smatrati Putinovim predizbornim programom“.

„Putin nije populista, on nikada ne daje prazna obećanja, svi njegovi planovi su detaljno osmišljeni“, naveo je on.

BBC prenosi kako su neki zapadni novinari pozvani na govor, ali da im nije dozvoljeno da uđu u samu salu, već su u sali za novinare odakle će Putinov govor pratiti preko ekrana.

BONUS VIDEO DLZ i Pjotr Nikitin: Putin nije Rusija!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar