Foto: Peter Manning/LNP / Shutterstock Editorial / Daniel Seaman / SWNS / SWNS / Profimedia

Sestra kanadske tinejdžerke ubijene u Velikoj Britaniji poziva na promenu zakona Velike Britanije kako bi se lakše proveravalo da li neko ima kriminalnu prošlost.

Hejli Vodsvort kaže da bi njena sestra Ešli još uvek bila živa da je njena porodica znala da je dečko koji ju je namamio u svoj dom u Eseksu osuđen zbog napada i uznemiravanja, piše Miror.

Ali ona kaže da je ovde teže pronaći takve informacije, za razliku od Kanade, pa ona i njena porodica nisu imali pojma o mračnoj prošlosti Džeka Sepla.

A pre godinu dana Sepl je zadavio i izbo nožem 19-godišnju Ešli, nanevši joj 90 rana u njegovom stanu u Čelmsfordu.

Kako se bliži godišnjica ubistva, Hejli (22) opisuje nasilni susret sa ubistvom svoje sestre – i bes koji porodica i dalje oseća.

Na suđenju Sepleu se pokazalo da je imao osam prethodnih osuda, skoro sve za nasilje u porodici. Sudija je rekao da to pokazuje „jasan obrazac nasilnog i kontrolisanog ponašanja“.

Ešli Vodsvort Foto: Daniel Seaman / SWNS / SWNS / Profimedia

Kasnije se ispostavilo da su dve njegove prethodne partnerke i njegova rođena majka tražili zabranu prilaska protiv njega.

„Pre sudskog postupka nismo imali pojma o ovim prethodnim osudama, a Ešli uopšte nije imala pojma“, rekla je Hejli.

„U Engleskoj bi trebalo da bude više otvorene provere prošlosti. Ovde možete da tražite bilo koga na mreži da vidite da li ima krivični dosije – tako bi trebalo da bude. Da smo znali njegovo poreklo, nikada to ne bismo pustili. Iako je imala 19 godina, odvukla bih je sa tog aerodroma“, navela je.

Sepl je upoznao Ešli na mreži kada je ona imala 12, a on 15 godina. Oduvek je sanjala da poseti London i pala je na tetoviranog Britanca. Ali jednom u njegovom stanu romansa se pretvorila u pakao.

Hejli je bila svedok njegovog ponašanja u jezivim FaceTime video pozivima sa svojom sestrom u nedeljama pre ubistva.

Rekla je: „Ešli me je pozvala i videla sam da je staklo svuda. Seple ju je udario čašom u glavu. Rekla je, ‘on me sada tera da sve to očistim’ i onda je spustila slušalicu. Oko nedelju dana pre nego što je umrla bili smo na FaceTime-u i on se naljutio na nju i bacao joj je predmete, poput sveća u lice. Na dan kada je umrla bili smo na FaceTime-u dok su se svađali. Skočio je na nju i ona je ispustila telefon, ali je pao iskosa i naslonjen na kauč. Mogla sam da je vidim kako je udara pesnicom u glavu“.

Foto: Peter Manning/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Rekao sam, ‘Prekidam, zovem u pomoć’. Onda me je zvala njihova komšinica jer joj je Sepl razbio telefon i Ešli je bila tamo sa njom. Rekla je, ‘tukao me je… Ne znam šta da radim. Prošaputala je: „Uplašena sam“, a ja sam joj rekla: ‘Moraš odmah da dođeš kući’. Rezervirali smo joj let za dva dana kasnije. Mislila sam da će je možda gurati, ali nisam mislila da će joj okončati život“, navela je njena sestra.

Sledećeg jutra Hejli je uputila nekoliko poziva na Seplov telefon.

„Onda mi je zazvonio telefon. Policija Eseksa tražila je od mene opis kako moja sestra izgleda“, rekla je Hejli.

„Tada sam znao da Ešli više nema. Samo sam pala na zemlju i vrisnula. Morala sam da kažem mami i tati: ‘Ešli je otišla'“, rekla je.

PROČITAJTE JOŠ:

Sada Hejli treba da se uda za verenika u septembru bez svoje voljene sestre. Rođak će nositi Ešlinu sliku. Hejli je dodala: „Život bez nje je zaista težak. Nikada ne prestaje.”

Ešli je sahranjena u svom rodnom gradu Vernonu u Britanskoj Kolumbiji. Hejli je dodala: „Bila je najlepša i nevina devojka. Brinula se o svima. Oduzet joj je život.“

U Britaniji, javnost može da koristi šemu otkrivanja nasilja u porodici da pita policiju da li je partner osuđivan. Poznat je kao Klerin zakon po Kler Vud, koju je 2009. ubio njen bivši dečko Džordž Eplton, koji je imao dosije nasilja nad ženama.

Klerin otac Majkl Braun je pet godina vodio kampanju za zakon. On je stupio na snagu u Engleskoj i Velsu 2014. godine, a kasnije verzije šeme su se pojavile u Škotskoj i Severnoj Irskoj.

Ali Hejli želi da vlada ode mnogo dalje i prati kanadske vlasti u stavljanju na raspolaganje sudskih presuda putem jednostavnih pretraga imena prestupnika na Internetu.

BONUS VIDEO: Pucnjava u Parizu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar