Aleksej Reznikov
Aleksej Reznikov Foto:EPA-EFE/Christine Olsson

Brojne firme u zemljama članicama NATO saveza ne uspevaju da ispune ugovore vredne desetine miliona dolara, saopšteno je iz Kijeva, dok ukrajinske snage nastavljaju protivofanzivu koja zahteva brojno oružje i vojne zalihe.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov potvrdio je juče da poljska firma Alfa dosad nije ispunila ugovore potpisane 2022. godine u vrednosti od oko 95 miliona dolara.

„To je jedna od stranih firmi koje su potpisale ugovore s Ministarstvom odbrane“, rekao je Reznikov za Ukrajinsku pravdu, koja je prethodno objavila detalje o opremi koja nedostaje. Protiv Alfe je već podignuto nekoliko arbitražnih tužbi, dodaje Reznikov.

Foto: Alexandr Kryazhev / Sputnik / Profimedia

„Mnogo je takvih firmi i nažalost nisu sve uspele da ispune potpisane ugovore, čak ni neke od najuticajnijih firmi na tržištu to nisu uspele. Ima i ukrajinskih, ali i američkih firmi koje nisu isporučile obećano“, rekao je ministar odbrane, dodavši da je Ministarstvo već dobilo jedan arbitražni spor protiv neimenovanog stranog dobavljača.

Nije rekao koliko američkih firmi nije uspelo da isporuči dogovoreno, a nije precizirao ni iz kojih su zemalja drugi dobavljači koji kasne.

„Iz firme Alfa ukrajinskom ministarstvu su ponudili druge vrste projektila, a sada Ukrajina pokušava da utvrdi da li im to odgovara. Nakon toga će tražiti isporuku ili povrat avansa“, poručio je Reznikov, prenosi Jutarnji list.

Volodimir Zelenski Foto:EPA-EFE/Mads Claus Rasmussen

Kabinet predsednika i ministarstvo odbrane pokušavaju da pronađu vojne dobavljače koji bi podržali odbranu Ukrajine. Opseg ruske invazije pokazao se kao zastrašujuć izazov za obrambene firme i zapadne vlade koje su navikle na manje intenzivne borbene operacije.

Kijev je u više navrata upozoravao da oskudne i spore vojne obveze stranih partnera oslabljuju njihove operacije na frontu. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kao primer je naveo zakasnele isporuke oružja iz zapadnih zemalja, što je pomerilo operaciju kontraofanzive na jugoistoku zemlje.

Pročitajte još...

Sam Reznikov prošle godine je umalo izgubio posao zbog prenapumpanog vojnog ugovora za nabavku hrane vrednog 350 miliona dolara. Nekoliko zvaničnika ue zbog toga smenjeno sa svojih položaja, a glasine o smeni samog Reznikova i dalje kruže.

Podsetimo, i Zelenski je ranije ovog meseca smenio sve čelnike ukrajinskih regionalnih vojnih odbora nakon opsežne istrage o korupciji pri novačenju u oružane snage.

Slučaj Alfa mogao bi da se pokaže kao još jedna javna sramota za ministarstvo odbrane koje već ima nekoliko korupcijskih skandala dok nastoji da izbaci ruske snage sa 20 odsto ukrajinske teritorije koji je još uvek okupiran, prenosi portal.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar