Foto: Kadir Ilboga / AFP / Profimedia

U Nemačkoj su u ponedeljak ujutro počeli štrajkovi poljoprivrednika protiv ukidanja subvencija. Ovi štrajkovi ocenjeni su kao najveći u istoriji. Policija će tokom cele nedelje biti u pripravnosti, a procenjuje se da se u ponedeljak oko 5.500 traktora kretalo ka centru Minhena. Ista je situacija i u Berlinu i većini nemačkih gradova, gde su poljoprivednici traktorima blokirali puteve. Dok vlada te zemlje poručuje da neće odustati od svojih planova zbog štrajka, od srede su najavljeni protesti i železnice.

Poljoprivrednici su u ponedeljak izašli na ulice sa svojim traktorima, a pridružili su im se i vozači kamiona. „Bild“ piše da su prvi demonstranti stigli u Berlin, te da im je cilj okupljanje kod Brandenburškoj kapiji.

Najveća blokada

Poljoprivrednici su blokirali ulaze na auto-puteve u Saskoj i Bavarskoj. Slama, seno i stočna hrana pronađeni su na putu A93 kod grada Selba u Bavarskoj. Portparol bavarske policije rekao je da ne veruje da je neko vozilo taj teret izgubilo slučajno.

Foto:EPA-EFE/Filip Singer

Od juče, praktično nema dela Nemačke koji normalno funkcioniše, a poljoprivrednici su najavili da će štrajk trajati tokom cele nedelje. Na putevima će biti na hiljade traktora, u sklopu protesta koji nemački poljoprivrednici najavljuju kao najveći u istoriji.

„Bild“ je objavio i mapu s gradovima i putevima čije se blokade najavljuju i spisak je poduži. Vlasti su pozvale građane da od ponedeljka koriste železnički prevoz i odustanu od vožnje automobilima, poslodavci poručuju ljudima da rade od kuće gde je to moguće, škole će deci opravdati izostanke s nastave.

Nastava će se u nekim bavarskim školama odvijati onlajn. Prema pisanju nemačkih medija, oko 5.500 traktora uputilo se ka centru Minhena.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Blokirana fabrika „Folksvagena“

U fabrici „Folksvagena“ u Emdenu, u istočnoj Friziji, juče je obustavljen rad zbog protesta nemačkih poljoprivrednika, izjavila je portparolka kompanije.

„Proizvodnja je danas u zastoju“, rekla je ona, dodavši da zaposleni ne dolaze na posao.

Očekuje se da će proizvodnja električnih automobila biti ponovo pokrenuta tek sledeće nedelje.

Foto: BERND WEISSBROD / AFP / Profimedia

„Ne menjamo planove“

Nemačka vlada ne razmatra izmene svojih planova za postepeno ukidanje poljoprivrednih subvencija, uprkos protestu poljoprivrednika, izjavio je portparol vlade.

„U vladi ne razmišljaju o bilo kakvoj promeni planova“, rekao je portparol na konferenciji za medije.

Dodao je da je vlada ta koja „na kraju mora da donese odluku i da sprovodi promene, koje ne mogu uvek da se dopadnu svima“.

Foto: MARC JOHN / imago stock&people / Profimedia

Zabeleženi incidenti

Jedan od učesnika protesta poljoprivrednika u Donjoj Saksoniji teško je povređen nakon što ga je udario vozač automobila, saopštila je lokalna policija.

Incident se dogodio u blizini grada Frizojta, a povređeni poljoprivrednik prebačen u bolnici spasilačkim helikopterom, prenosi „Frankfurter algemajne cajtung“.

Zasad nije objavljeno više inofrmacija o incidentu i nije poznato da li je vozač namerno povredio učesnika protesta.

Foto: Tanjug/Armin Weigel/dpa via AP

Problem su subvencije

Do štrajka dolazi nakon što je Ustavni sud zabranio saveznoj vladi nova zaduženja i unošenje određenih izdataka u proračun za 2024. godinu, zbog čega je državnoj kasi nastala rupa od 17 milijardi evra.

Vlada je, stoga, postigla dogovor da se ukidaju razne subvencije, što će dovesti do značajnog povećanja cene benzina i dizela, električne energije i grejanja, a ukinute su i subvencije za električne automobile i smanjen je tempo mnogih investicija.

Kada je reč o poljoprivednicima, najavljeno je ukidanje njihovih subvencija za dizel gorivo. Planirano je i uvođenje poreza na sva poljoprivredna vozila, istog kao za putničke automobile, zavisno od snage motora i potrošnje goriva.

Foto: Tanjug/Bernd Wei’brod/dpa via AP

Teški traktori i poljoprivredna vozila troše velike količine dizela i imaju motore velike snage. Nemački poljoprivrednici smatraju da se njihova vozila ne smeju tretirati isto kao i privatni automobili.

To je razlog zašto su ljuti poljoprivrednici pozvali na blokadu cele zemlje. Uplašena vlada odmah je donekle popustila, odustala od poreza za poljoprivredna vozila i obećala da će se postepeno vraćati subvencije za gorivo. Ipak, poljoprivrednici nisu bili zadovoljni.

Železnica najavljuje protest

Osoblje u železnici, kao i vozači kamiona su među onima koji prete štrajkom širom Nemačke ove nedelje.

POGLEDAJTE JOŠ:

Nemačka se bori sa snažnom mešavinom kratkoročnih i dubljih strukturalnih problema koji su, zajedno sa podeljenom i naizgled neefikasnom vladom, naveli ekonomiste da govore o Nemačkoj kao o „bolesnom delu Evrope“.

Tako je nemački sindikat mašinovođa GDL najavio novi štrajk koji počinje u sredu u dva sata ujutru. Štrajk će trajati do kraja dana u petak.

„Dojče ban“ je saopštio da će štrajk dovesti do velikih poremećaja i da će na raspolaganju biti samo veoma ograničena usluga voza, tražeći od javnosti da se uzdrži od nepotrebnih putovanja za to vreme.

„Dojče ban“ zatražio je od suda da prekine planirani štrajk ove sedmice, prenosi „Die Velt“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare