Vladimir Kara-Murza Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Vladimir Kara-Murza, ruski opozicioni aktivista, oslobođen je iz ruskog zatvora u sklopu najveće razmene zarobljenika između Rusije i Zapada od ere Hladnog rata.

Razmena se dogodila u četvrtak, a Kara-Murza bio je jedan od ukupno 24 oslobođenih, potvrdila je Bela kuća.

Uhapšen zbog kritikovanja Putina i rata u Ukrajini

Vladimir Kara-Murza je dvojni ruski i britanski državljanin koji je 17. aprila 2023. godine osuđen na 25 godina zatvora zbog kritikovanja režima Vladimira Putina i invazije na Ukrajinu.

Uhapšen je dva meseca pre početka konflikta u Ukrajini u februaru 2022. godine. Optužen je za širenje lažnih informacija o ruskim oružanim snagama i proglašen za “stranog agenta“. Ruska policija ga je privela nekoliko sati nakon što je CNN emitovao intervju sa njim, u kojem je tvrdio da Rusijom upravlja “režim ubice“. Kasnije je optužen za izdaju zbog govora koje je održao, uključujući i jedan u Predstavničkom domu Arizone, kada je rekao da je Rusija bombardovala ukrajinske kuće, bolnice i škole, što Moskva poriče.

Kara-Murza je u svojoj žalbi naveo da nije počinio nijedan zločin i da je osuđen isključivo zbog toga što je iskoristio pravo na slobodu govora i javno se usprotivio Putinu i ratu u Ukrajini.

Sumnjivo trovanje u Moskvi

Poslednjih meseci, njegovo zdravlje se naglo pogoršalo usled lošeg tretmana i nedostatka odgovarajuće medicinske nege, pošto mu je dijagnostikovana polineuropatija, istovremeno oštećenje mnogih perifernih nerava u celom telu.

Ranije, bio je na meti trovanja, a prvi takav pokušaj dogodio se 2015. godine, kada mu je iznenada pozlilo tokom sastanka u Moskvi. Počelo je osećajem mučnine i povraćanjem, nakon čega su se pojavili navodi da je otrovan, što su lekari brže-bolje prikrili navodima o bubrežnoj insuficijenciji.

Pročitajte još:

Nakon ubistva njegovog kolege i prijatelja Borisa Njemcova 27. februara 2015. godine i imajući u vidu druge slučajeve trovanja, kako u Rusiji, tako i u inostranstvu, postojala je velika zabrinutost prijatelja i porodice. Njegova supruga Jevgenija zahtevala je da se evakuiše iz Rusije radi pregleda i lečenja u inostranstvu. Kara-Murza je uspeo da se oporavi, a uzrok njegove iznenadne bolesti ostao je misterija.

Samo dve godine nakon sumnjive bolesti, Kara-Murza je završio u bolnici sa identičnim simptomima. Stavljen je u medicinski indukovanu komu i bio je na aparatima za održavanje života. Prema rečima njegovog advokata Vadima Prohorova, bolnica je dijagnostikovala „toksični uticaj“ nepoznate supstance.

Kara-Murza praćen u Beogradu

U intervjuu za novine „Nova“ 2022. godine, Kara-Murza je rekao da su on i njegove kolege bili pod konstatnom pratnjom tokom boravka u Beogradu, gde su održali skup lokalnih opozicionih predstavnika iz Rusije. Sve u režiji Aleksandra Vulina, a za potrebe Vladimira Putina.

Pročitajte još:

„Čak i kad smo iznajmili turu brodom po Dunavu, nas je pratio drugi brod sve vreme. Nama je to bilo čak i smešno, ali sad vidimo da je to namenski rađeno i da su srpske službe to činile kako bi se srpski ministar Vulin pokazao kao verni pas Putinovog sekretara Patruševa. Svi naši razgovori na skupu su snimljeni. Dozvolite mi da kažem da se nadam da su Vulin i Patrušev nešto naučili dok su ih slušali. Nedelju dana nakon našeg skupa, Vulin je doputovao u Moskvu i lično je doneo Nikolaju Patruševu transkripte naših razgovora, a krajem istog meseca, moj prijatelj, kolega i koorganizator skupa u Beogradu, Aleksej Pivovarov je uhapšen“, ispričao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar