Foto:MIGUEL MEDINA / AFP / Profimedia; REVELLI-BEAUMONT / Sipa Press / Profimedia; shutterstock by Baloncici;

Šverc cigareta verovatno je jedna od najzastupljenijih ilegalnih delatnosti na Balkanu. Tokom devedesetih godina se bivšom Jugoslavijom širio kao pandemija, a u susednoj Crnoj Gori se šverc cigara ispostavio kao "dugoročna bolest" i "državni posao". Sada se, potpuno neočekivano, šverc cigareta proširio i na jednu od najrazvijenijih zemlja Evropske unije - Francusku, koja zasad nema mehanizme da se nosi sa takvim problemom.

Ispred železničke stanice u Pantinu, gradu koji se nalazi u neposrednoj blizini Pariza, nalaze se mladići koji uzvikuju „cigarete”.

Pored njih prolaze putnici koji žure na posao i u prolazu kupuju dve ili tri paklice cigareta za pet evra, što je otprilike upola manje od regularne cene.

Francuska se sa ovim problemom suočava od pandemije koronavirusa, a o tome kolike su njegove razmere najbolje pokazuje podatak da su Pariz i gradovi u njegovoj okolini nazvani „džinovskom, ilegalnom prodavnicom duvana“.

Foto:David Page / Alamy / Profimedia

Kao i u Crnoj Gori, problem nije samo šverc kao takav, već i sve ono što uz njega ide.

Naime, želja za dominacijom na ilegalnom tržištu dovela je do porasta sukoba među kriminalnim bandama, koji ulažu milione evra u otvaranje tajnih ilegalnih fabrika cigareta u zapadnoj Evropi, a Francuska im je ključno ciljno tržište.

Razlog tome je to što ima najviši porez na cigarete u EU sa prosečnom cenom paklice od oko 11 evra.

Prodajna šema funkcioniše tako što se na dnu lanca, odnosno „funkcijama“ prodavaca nalaze mladići iz zemalja poput Magreba ili Avganistana – često bez pravnih dokumenata i mogućnosti da pronađu drugi posao. Iznad njih su oni za koje se ostvaruje profit, i koji su praktično nevidljivi.

Inače, prema procenama francuske policije, više od jedne trećine popušenih cigareta u Francuskoj 2021. godine kupljeno je ilegalno. Francuske vlasti zaplenile su 600 tona krijumčarenih proizvoda cigareta u prvih 10 meseci prošle godine, što je više nego dvostruko više od količine zarobljene 2020. godine. Zbog toga je Francuska uvela kazne prema kojima svi oni koji budu uhvaćeni kako kupuju cigarete moraju da plate 135 evra.

Foto:shutterstock by Obatala-photography

Početkom ove godine francuska policija sprovela je i prvu veliku raciju koja je rezultirala ogromnom zaplenom.

Naime, žandarmi su upali u ogromnu ilegalnu fabriku cigareta u napuštenoj zgradi u selu blizu Ruana u Normandiji. Devet radnika, Moldavaca i Grka, starosti između 21 i 55 godina, bili su smešteni na logorskim krevetima, potpuno odsečeni od spoljašnjeg sveta. Policija je procenila da je kompletna proizvodna linija mašina proizvodila 250 cigareta u minuti, označenih kao dobro poznati brendovi. Zaplenjeno je najmanje 19,4 miliona cigareta i 15 tona rezanog duvana, kao i 50 tona ambalažnog materijala uključujući filtere i etikete. Na ilegalnom francuskom tržištu vrednost sve ovo vredi na oko 17 miliona evra.

Šta se dešavalo u Crnoj Gori?

Ovakva situacija umnogome podseća na krizu sa švercom cigareta sa kojom su se suočavale balkanske zemlje, naročito Crna Gora.

Problem švercovanih cigareta ukorenjen je u Crnoj Gori već više od 30 godina. Za tri decenije, verovatno je više desetina tona ušlo u Crnu Goru preko luke Bar, koja je epicentar šverca.

Foto:REVELLI-BEAUMONT / Sipa Press / Profimedia

I bivši predsednik Milo Đukanovićse početkom dvehiljaditih zajedno sa Branislavom Mićunovićem i srpskim državljaninom Stankom Canetom Subotićem našao na optužnici tužilaštva u Bariju, a sve zbog šverca cigareta.

Takođe, sumnja se da je Subotić, čije bogatsvo iznosi najmanje 47 miliona dolara, prvi ozbiljniji novac stekao upravo švercovanjem cigareta preko luke Bar.

POGLEDAJTE JOŠ:

Od tada, pa do danas, šverc nije stao. Samo tokom prošle godine, u luci Bar, nekoliko puta su se dogodile rekordne zaplene.

U najmanjoj je u jednom od skladišta pronađeno 5.000 paklica cigareta, a u najvećoj čak 150.000.

Zanimljivo je to da su u šverc neretko upleteni i najviši zvaničnici Crne Gore, pa smo tako u oktobru prošle godine svedočili hapšenju čoveka koji je bio zadužen da do šverca ne dođe – direktora Uprave carina i prihoda Radeta Miloševića, koji je u zatvoru ostao i danas.

BONUS VIDEO Abazović o parlamentarnim izborima, zimskom snu ustavnog suda i mafije u Crnoj Gori